Európa legfélreértettebb városa: Luxembourg

Utazás2020. nov. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Unalmas, hétvégén szellemváros, az európai útikalauzokban ritkán említik. Egy város, ami Európa egyik fontos pénzügyi központja, ahol minden csak a munkáról szól – állítólag. A BBC Travel „Comeback Cities” elnevezésű sorozatában alulértékelt fővárosokat mutat be, legújabb cikkükben Luxembourgon a sor. A sokszínű főváros sokkal többet tartogat, mint azt elsőre gondolnánk.

A BBC szerzője Luxemburg fővárosában töltött első reggelén a Chemin de la Corniche sétányon sétált, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra, melynek topográfiája igazán impozáns.

A többszintű városkép mély szurdokokkal és kanyargós utakkal, sűrű fákkal és meredek sziklákkal kiegészítve lenyűgöző panorámát alkot. Batty Weber író „Európa legszebb erkélyének” nevezi, a sétány az alacsonyan fekvő Grund környékének görbe háztetőire, a kígyózó Alzette folyóra és az Église Saint-Jean-du-Grund magányos tornyára néz. Nyugatra található az impozáns Bock Casemates, amely a 17. században Európa egyik legfontosabb stratégiai erődje volt. Távoli hidak, magas viaduktok és zöld dombok teszik teljessé a képet.

A völgyek, fennsíkok és sétányok városáról általában nem sokat tudunk, ami azért furcsa, mert Európa egyik legvirágzóbb országának fővárosáról van szó. Az acélipar hanyatlását követően az 1970-es években az országnak változásra volt szüksége, és okosan a szolgáltatási szektorra kezdtek koncentrálni. Luxembourg rendkívül vonzó hellyé nőtte ki magát az üzletemberek számára, köszönhetően a kedvező adóstruktúrának, a stabil kormányzásnak és más nagy európai pénzügyi központok közelségének.

A BBC szerzőjéhez hasonlóan Amanda Roberts, volt ügyvéd, az angol nyelvű luxemburgi City Savvy Luxembourg kalauz főszerkesztője is keveset tudott a városról, amikor először odalátogatott.

Amikor mesterképzésen tanultam, Luxembourgba látogattam, hogy megnézzem az ottani bíróságokat. Fél napot töltöttem a városban, és olyan unalmasnak tűnt.

– mesélte. Ez nyolc évvel ezelőtt történt, és azóta a város (és az ország) folyamatosan tesz azért, hogy felvilágosítsák az embereket a nyílt és haladó szellemiségű természetükről.

Luxemburg lett az első olyan ország a világon, amely az egész országban ingyenes tömegközlekedést kínál.

Amellett, hogy ez egy környezetbarát lépés, azt is jelenti, hogy a turisták gyorsan és könnyen eljutnak a repülőtérről a városközpontba a modern villamoshálózat segítségével, költségek nélkül.

Továbbá, az olyan kezdeményezéseik, mint az ingyenes, egész városra kiterjedő WiFi és a modern környezetvédelmi tervük azt jelezik, hogy a városnak a 21. századhoz illő ambíciói vannak. A kis ország Európa második legalacsonyabb nemi bérszakadékával is büszkélkedhet.

A francia, a német és a luxembourgi nyelvet mind hivatalos nyelvként ismerik el, ez és a rengeteg munkalehetőség vonzza a fiatal szakembereket a fővárosba. Luxembourgnak körülbelül 120 000 lakosa van, lakóinak több mint 70 százaléka pedig nem innen származik. A városban dolgozók jelentős része a szomszédos országokból ingázik, vagyis a belvárosban kevésbé pezseg az élet esténként és hétvégén.

Ez hatalmas probléma

mondta Sebastian Redekker, a Visit Luxembourg vezérigazgatója.

Kampányunk része, hogy motiváljuk az embereket, hogy fedezzék fel a helyet, ahol dolgoznak. A város a gasztronómia és a kultúra szempontjából egyáltalán nem unalmas.

Luxembourg sok prémium minőségű étteremmel büszkélkedhet, amelyek bemutatják a főváros kulturális sokszínűségét, legyen szó olasz, görög, portugál, indiai vagy japán ételekről.

A cikket Amanda Roberts szavaival zárják, aki már régóta a városban lakik:

Kezdetben úgy voltam vele, hogy semmi esély arra, hogy Luxembourgba költözzek. Hajthatatlan voltam. Vicces, mert már soha nem mennék el.