Európai kerékpárutak, amelyeken érdemes a nyáron végigtekerni

Utazás2022. jún. 4.B.F.
A rovat támogatója:

Akik természetközeli kalandra vágynak, azoknak egy kerékpártúra pont ideális választás. A zord Albán-Alpoktól kezdve az Amalfi-part türkizkék öbléig, az Euronews összegyűjtött hat epikus európai kerékpárutat, amelyeken érdemes végigtekerni a nyáron.

Green Capitals Route, Szlovénia

Szlovénia Green Capitals Route (Zöld fővárosok útja) elnevezésű útvonala az ország legszebb turisztikai pontjait köti össze, Ljubljanát, Kočevjét és a Bela Krajina régiót. Az útvonalat hivatalosan 2020 októberében adták át, de a járvány miatti korlátozások miatt egyelőre távol maradtak a turisták.

Ez a második olyan útvonal a világon, amely olyan fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező desztinációkat köt össze, amelyek a turizmusuk felelősségteljes fejlesztésével érdemelték ki ezt a címet.

Dunai kerékpárút, Bécs - Budapest (290 km)

A teljes Duna menti kerékpárút 1200 km hosszú, Donaueschingen városától egészen a fekete-tengeri Konstancáig kanyarog. Akinek nincs elég ideje (vagy megfelelő edzettsége) az egész utat végigtekerni, annak általában azt tanácsolják, hogy menjen végig a Bécs-Budapest szakaszon.

A kerékpárút buja erdőkön és festői falvakon halad keresztül. A túra végezetével érdemes ellátogatni Budapest egyik híres fürdőjébe, ahol kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

Camino Francés (800 km), Ponferrada - Santiago de Compostela (200 km)

Évente utazók tízezrei járják végig azt az utat, amelyen egykor Szent Jakab apostol járt, a zarándokok tíz százaléka pedig kerékpárral teszi meg az utat. Az egész útvonal letekerése nagy kihívás lehet, lévén 800 km-t ölel fel a zord Pireneusok hegyeitől Galícia dombjaiig.

Egy kevésbé megterhelő opció, ha Ponferradából – egy hegyekkel övezett ősi városból, Spanyolország északnyugati részén –, indulunk és 200 km-t kerékpározunk Santiago de Compostelába.

Amalfi-part, Cetara - Positano - Sorrento - Salerno (150 km)

Ezen az útvonalon középkori tengerparti városok várják a bicikliseket: Positano, Sorrento és Ravello. Pihenésképpen érdemes megnézni a kikötőben ringó halászhajókat, de egy hajókázás a citrom- és olajfaligetek mellett is remek kikapcsolódást nyújthat.

A hatnapos túrát Cetaránál kezdjük, majd tartsunk Positano felé, Sorrentón keresztül pedig tekerjünk vissza Salernóba.

Albán-Alpok (300 km)

Ez az albán hegyi kerékpáros kirándulás elsősorban azoknak ajánlott, akik nem félnek egy kiadós izomláztól.

Az Albán-Alpokat „Accursed Alps”, vagyis Átkozott Alpoknak is nevezik, de a név senkit ne tántorítson el - a zord hegylánc egyben a világ egyik legszebb hegyvonulata is, hatalmas csúcsaival és jégkék tavaival.

Provence-i körtúra, Avignon - Arles (260 km)

Ezt a festői túrát általában borkóstolással kötik egybe a túrázók, az Avignonnál található szőlőültetvényeken híres francia borokat ihatunk. Ha erre járunk, Provence gyönyörű mezőihez is érdemes ellátogatni.

Ejtsük útba St Remy-t is, ahol Vincent van Gogh alkotta a remekműveit, Orange-ban pedig az ókori római amfiteátrumok maradványait csodálhatjuk meg.