Európa legszebb óratornyai

Utazás2021. ápr. 3.B.F.
A rovat támogatója:

Elkezdődött a nyári időszámítás: március 28-án, vasárnap hajnalban Európában egy órával előre állították az órákat, ez alól pedig a nyilvános órák sem kivételek. Ennek apropóján a dw.com összegyűjtötte a legszebb óratornyokat Európában, ebből mutatunk most párat.

Orloj - Prága

Forrás: Wikimedia Commons

Az Orloj Prágában az Óvárosi téren, a prágai városháza oldalán található óramű, a hatalmas időmérő szerkezet 1410 óta működik. A legenda szerint az órát Hanus mester készítette, és hogy művét más városokban ne tudja megismételni, a városatyák izzó vassal megvakíttatták. Az órás bosszút állt, egy nap a kezét az óra finom szerkezetébe tette. Az elkövetkezendő 100 évben senki nem tudta az óraműt megjavítani.

Zytglogge – Bern

Forrás: Wikimedia Commons

Ha órákról van szó, Svájc az élen jár. A Zytgogge egy középkori óratorony, és a főváros, Bern nevezetessége, továbbá az UNESCO világörökség része. Amikor egész órakor kong a nagyharang, egy nagy méretű, az óramű által működtetett kalapács üti azt: az érdeklődők egy aranyozott figurát látnak, amint kalapáccsal üti a harangot. Az életnagyságúnál is nagyobb szakállas alak Kronosz, az idő ógörög megszemélyesítése.

Csillagászati óra – Strasbourg

Forrás: Wikimedia Commons

A strasbourgi katedrálisban található órát is svájci óragyártók készítették. Minden órában előjön a Halál alakja, és kaszájával üti el az órát. Érdekesség, hogy minden nap téli időszámítás szerint 12 órakor 12 apostol vonul el Jézus előtt, ezt bárki megtekintheti.

Glockenspiel – München

Forrás: Wikimedia Commons

Naponta kétszer vagy háromszor a müncheni városházának óratornyában alakok jelennek meg, amik naponta újramesélik München történelmét. Az életnagyságú ábrák két eseményt ábrázolnak: V. Vilmos bajor herceg esküvőjét 1568-ban és a „kádár táncát”, amely a pusztító pestisjárvány utáni lelkiállapotukat eleveníti meg. Érdekesség, hogy modern megoldásként napenergiával működtetik.

Anker-óra – Bécs

Forrás: Wikimedia Commons

Bécs legismertebb órája tulajdonképpen egy kis híd, amely az Anker udvar két épületrészét köti össze. Az órát Franz Matsch szecessziós festő tervezte. A számlap előtt minden nap körbevonulnak híres figurák, köztük Mária Terézia és Joseph von Haydn zeneszerző is. Az óra ezenkívül minden órában más dallamot játszik.

Torre dell’ Orologio – Velence

Forrás: Wikimedia Commons

A Torre dell'Orologio a Szent Márk székesegyház mellett található és nemcsak az időt, hanem az aktuális csillagjegyet, valamint a hold és a nap fázisait is mutatja. Érdekesség, hogy az utolsó felújításáig, 1998-ig, a "Temperatore", a toronyőr a családjával együtt a toronyban élt.

Big Ben – London

Forrás: Wikimedia Commons

Európa leghíresebb óratornya Londonban található. Érdekesség, hogy a torony neve 2012-ben Erzsébet-torony lett Erzsébet királynő gyémántjubileumának tiszteletére, de igazából mindenki a Big Ben néven ismeri. A Big Ben elnevezés az óratorony öt harangja közül a legnagyobbra és a legnehezebbre utal. A harang 2021-ig felújítási munkálatok miatt elhallgat, ez alól kivételt csak különleges ünnepek képeznek.