Rejtett kincsünk, a Tisza-tó - úticél ajánló (fotógaléria)

Utazás2021. ápr. 3.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

A Tisza-tó számos új fejlesztéssel várja az utazni vágyókat: többek között homokos strandok, 70 kilométeres bicikliút és édesvízi akvárium. Sok beruházás történt a tó körül az elmúlt években. Elmentünk, hogy lencsevégre kapjunk párat közülük.

Nemrég végre beköszöntött a tavasz, a szürke, kopár, téli tájat virágba boruló fák és zöldellő rétek váltják fel lassacskán. 

A külföldre utazás még teljesen bizonytalan, de itthon jó alternatíva lehet a keleti országrész kissé csiszolatlan (de egyre szebben ragyogó) gyémántja, a Tisza-tó, amely jó lehetőséget jelenthet, ha vízpartra, esetleg csak egy kevésbé zsúfolt üdülőhelyre szeretnénk kirándulni.

Tisza-tó

Sokak fejében a Tisza-tó valószínűleg egy elmaradott helyként él, de ez ma már korántsem fedi a valóságot, mert a rengeteg fejlesztésnek és a helyi vállalkozásoknak köszönhetően hatalmas fejlődésen ment keresztül a tó,így számtalan kaland várja az ide látogatókat. Nemrég kimentünk lefotózni, hogyan is néz ki most a tó és környéke (a szöveg végén galéria található).

Tisza-tó

Jómagam gyerekkorom óta járok oda nagyapámmal horgászni, így jól ismerem minden zegét-zugát és a szemem előtt történtek a változások. A tó mellett tíz éve még csak egy-két jó vendéglőt tudtam volna mondani, büfét pedig talán egyet sem, amit ajánlanék.

Ma már több, jobbnál jobb étterem várja a látogatókat, melyek étlapjain megtalálható a hagyományos tiszai halászlé, a harcsapaprikás és a haltepertő éppúgy, mint az olyan különlegességek, mint a füstölt harcsa, a helyi házi sajtválogatás, a különböző mangalicából készült fogások, a pankó morzsában forgatott fogas, vagy éppen a közeli karcagi hagyományoknak adózva a birkagulyás. De található a tó mellett igazi street food-os halsütöde és jóféle házias rétesház is.

De nemcsak a gasztronómia terén fejlődött sokat a környék. Tavaly végre körbeért a Tisza-tavi kerékpárút így már körbetekerhető az egész tó anélkül, hogy autóúton kéne egy métert is haladni. (A térkép forrása: Magyar Közút)

Tisza-tavi kerékpárút bicikli út

A fejlesztés rendkívül népszerű a kerékpáros turisták körében, ez jól látszik a Magyar Közút és az Aktív Magyarország statisztikáján, amely szerint tavaly ugrásszerűen megnőtt a biciklis turisták száma. Azt viszont saját tapasztalatból mondom, hogy még szezonban, hétvégén sincs ettől zsúfoltság.

kerékpárhasználat Tisza-tó

A kerékpáros fejlesztések leglátványosabb elemei talán a Tisza fölött átívelő újonnan épült biciklis hidak.

Tisza-tó biciklis híd

De nagyon hasznos eleme az újításoknak, a Tisza-tavi kerékpáros Centrum létrehozása is. Itt az ide látogató turisták lerakhatják az autóikat a parkolóban, biciklit bérelhetnek, vagy szervizelhetik a sajátjukat. Ezeken kívül található a komplexumban biciklitároló, információs pult, kulturált mosdó, sőt egy panorámás kávézó is helyet kapott az épület tetején.

Tisza-tavi kerékpáros központ

A kerékpáros központ mellett egy igényes biciklis szállást is létrehoztak.

A két keréken túrázók mellett azonban a fürdeni vágyókra is gondoltak. Mára tulajdonképpen a tó összes strandját vagy már felújították, vagy éppen felújítják. Sarudon és Poroszlón már tavaly is homokos part várta a csobbanni vágyókat, illetve a dinnyésháti, a kiskörei és az abádszalóki fürdőhelyek is igényesen modernizálva lettek, de idén várhatóan már a tiszafüredi strand is megszépülve várja a látogatókat (itt ráadásul egy kutyás strandot is kialakítottak).

Poroszló strand Tisza-tó

A fentiek mellett más attrakciókat is tartogat a tó. Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, de több madárles, nádas túrák, csónakkirándulások (jó pár kikötő is található a tó partján, ahol akár csónakot is bérelhetünk) bővítik a szolgáltatások kínálatát.

ökocentrum Tisza-tó

A horgászok számára is igazi paradicsom a tó, számukra ráadásul új horgászközpont is épült Tiszaörvényen, valamint a vízpart megszámlálhatatlan horgászhellyel kényezteti a pecázókat.

Persze talán a táj páratlan szépsége és a természet közelsége (tavalyi biciklitúránkon egy őz szaladt át előttünk a bicikli úton, hogy inni menjen le a tóhoz) az, ami a legcsodálatosabb a Tisza-tóban. Madarak ezreinek, vidráknak, különleges kétéltűeknek és őshonos halaknak ad otthont a tó, nem beszélve a növényvilágról.

Érdemes tehát meglátogatni és adni egy esélyt a második legnagyobb folyónk tavának, mert valószínűleg nem fog csalódást okozni.

Napjainkban már szúnyoginváziótól sem feltétlen kell tartani. Habár a tó környékén a természetvédelmi területek miatt légi úton többnyire nem lehet írtani, ma már földi úton biológiai irtószerrel és a településeken gépjárművekre rögzített berendezésekről gyérítik a szúnyog populációt. A nagyobb árhullámok elvonulása után persze az ártéren előfordulhat, hogy ideiglenesen kialakul a szaporodásukhoz ideális környezet, ami rövidebb ideig a szúnyogok túlzott jelenlétét eredményezi, de a gyérítésekkel, hacsak azt valamilyen extrém időjárási körülmény nem akadályozza alapvetően a nyári szezonra úrrá tudnak lenni a helyzeten és nem keserítik meg a nyaralást a vérszívók.