A sztár, akit már rengetegszer leírtak mégis újra visszatért – Mi Tom Cruise titka?

Elemzések2022. jún. 4.D.J.

Botrányos viselkedése és a Szcientológiai Egyházhoz fűződő kapcsolata se tudta megrengetni a karrierjét.

Napjainkra a sztárok kora lealkonyult. Ma már nem divat színészekkel hirdetni a mozikat. A jegypénztárakhoz főleg a sikeres franchise-ok vonzzák a nézőket. A bevételi listákra rátelepedtek a Marvel filmek, a Halálos Iramban legújabb részei és a videojáték adaptációk.

Ebben a közegben Tom Cruise olyan mintha egy letűnt éra utolsó hírnöke lenne.

Legújabb filmje a Top Gun: Maverick reklámkampányában nem a vadászgépek vagy a szédítő akciók, hanem a sztár kapta a reflektorfényt, mintha még mindig a 80-as vagy a 90-es években járnánk. Ez a húzás pedig bejött. Az emberek látni akarták Cruise-t, ahogy újra akcióba lendül. Annyira, hogy a Maverick több mint 100 millió dolláros forgalommal olyan sikeres nyitóhétvégét produkált, amire Cruise pályafutásában eddig nem is volt példa.

A neves hollywoodi sztárt pedig már jópárszor le akarták írni. Eleve a karrierje se indult be egykönnyen.

Tom már gyerekkorában is állandóan kívülállónak érezte magát. Mivel az apja sosem tudott hosszabb ideig megtartani egyetlen állást sem, amikor kirúgták rögtön útra keltek. Tizenkét év alatt 15 különböző iskolába járt, ahol mindig ő volt az új gyerek, akit már csak a diszlexiája miatt is kinéztek.

A hangulat otthon pedig az évek múlásával csak egyre rosszabb lett.

Az apám az a fajta ember volt, aki ha valami rosszul sikerült máris ütött. Egy gyáva zaklató volt.

írta le egyszer Cruise a Parade újságnak az édesapját. Épp a kanadai Ottawában éltek, amikor az anyja besokalt a házukban uralkodó terrortól. Hajnali négykor felkeltette Tomot és a testvéreit majd együtt elmenekültek, vissza az Egyesült Államokba.

Szembe megy az áramlattal

Cruise színészi tehetségéről kevesen zengtek ódákat a karrierje alatt. A díjak rendre elkerülték. Ugyan három Oscarra is jelölték, az aranyszobrocskából eddig egyet se vihetett haza.

Mégis ha visszatekintünk a karrierjére látható, hogy remek érzékkel választotta ki az alkotótársait.

Pályája alatt a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt: köztük Steven Spielberggel, Martin Scorsese-vel, Oliver Stone-al vagy Stanley Kubrickal.

A szerepei szerint volt ő már mesebeli hős (Legenda), motivációs előadó (Magnólia), meggyötört vietnámi veterán (Született július 4-én) és hidegvérű gyilkos is (Collateral).

A sztár státuszát felhasználva idővel egyre inkább belefolyt a filmek készítésébe.

Erre a legjobb példa a kémsorozata a Mission Impossible. A forgatásoknál rendre Cruise-é volt a végső szó. Ő válogatta ki a rendezőket és az írókat is. Annyira elválaszthatatlan lett a franchise-tól, hogy a szerepből ki se lehetett robbantani.

Pedig volt, hogy egymást érték a botrányai, hol azért mert tagja a Szcientológiai Egyháznak, hol azért, mert mondjuk Amerika egyik legnépszerűbb beszélgetős műsorában az Oprah Winfrey Show-ban úgy mutatta meg mennyire szerelmes, hogy őrült módjára dobálta magát. Állítólag a Paramount stúdiónál pont a fura viselkedése miatt egy időben felmerült, hogy a Mission Impossible-nél keresnek valakit a helyére. De aztán belátták, hogy ez nem járható út.

Mert James Bondot, Pókembert vagy Batmant mindig eljátszhatja egy új színész, de Mission Impossible nincs Tom Cruise nélkül.

Cruise ma már olyan mintha mindent direkt mindent másképp akarna csinálni, mint a kortársai. Napjaink színészhírességei igyekeznek közvetlen kapcsolatot tartani a rajongóikkal. Twitteren, Instagramon osztják meg az életüket, beteg gyerekeket látogatnak a kórházakban, néha politikai kérdésekben is állást foglalnak és úgy általában igyekeznek szimpatikus képet festeni magukról, miközben nem derogál nekik az sem ha épp a Netflixen vagy más streaming csatornán kell szerepeljenek.

Cruise viszont olyan mintha egy elérhetetlen sztár lenne a 60-as évekből.

Évek óta semmit nem tudni arról, hogy miként tengetni a hétköznapjait. A közösségi oldalakat nagy ívben kerüli akár csak a streaminget. A mozinál nem adja alább. Politikai hitvallásáról semmit nem tudunk. Ha egy film miatt mikrofonvégre kapják csupa unalmas közhelyet puffogtat, vigyázva nehogy véletlenül megnyíljon a nyilvánosság előtt.

A legutóbbi 2020-as botránya is teljesen véletlenül látott napvilágot. Akkor egy stábtagnak ordította le a fejét amiért nem tartotta be a COVID szabályokat. Mint annyi más botránynál itt is sokan már temették a karrierjét. De egy iparági belsős azt mondta, hogy a titokban rögzített felvétel még jót is tett Tom Cruise-nak. Az emberek hallhatták, hogy nem veszi félvállról a munkáját.

Cruise, aki idén lesz 60 éves, szinte az egyetlen példa rá, hogy a régivágású, "elérhetetlen" sztárokra még lenne némi igény.