Lélegzetelállító romvárosok, ahol még nincs tömegturizmus

Utazás2019. szept. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Lonely Planet összegyűjtötte azokat a romvárosokat, amelyeket nem fedezett még fel a tömegturizmus, de ugyanakkora figyelmet érdemelnek, mint híresebb társaik.

Choquequirao, Peru

Choquequirao egy inka romváros, amely nem messze helyezkedik el a Machu Picchutól. A turisták valószínűleg azért nem özönlötték még el a „kistesónak” számított romvárost, mert itt még nem épült ki az infrastruktúra: csak ötnapos túrával lehet megközelíteni a 3050 méter magasan lévő erődöt. A choquequirao kecsua nyelven az arany bölcsőjét jelenti. A helyről először 1710-ben szereztek tudomást, amikor egy spanyol felfedező megtalálta. Érdekesség, hogy a romvárosban a régészeti feltárások csak az 1970-es években kezdődtek el. Összehasonlításképp: a Machu Picchut 1911-ben fedezték fel, és a rákövetkező években fel is tárták. A becslések szerint Choquequirao-nak eddig csupán az egyharmadát sikerült felfedezni, a fennmaradó része még rejtve van.

Dzseras, Jordánia

Dzseras, az ókori Gerasza városa a mai Jordánia területén helyezkedik el. A várost szemita népek alapították az i. e. 4. században. Az itt átvezető karavánutaknak és a kereskedelemnek köszönhetően fontos központtá vált. Virágkorát a római uralom alatt élte. Legnagyobb kiterjedését az i. sz. 3. században érte el, majd utána a kereskedelmi útvonalak áthelyeződése miatt folyamatosan hanyatlott. A 13. századra teljesen elnéptelenedett és csak a 19. század folyamán indult újra fejlődésnek.

Délosz, Görögország

Délosz kicsiny szigete, a Kükládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el, Mükonosz szigettől 2,5 km-re nyugatra. A sziget már Kr. e. 3000 évvel lakott volt; Kr. e. 900 és Kr. u. 100 között az egyik legfontosabb szent helynek számított, ahol Dionüszoszt ugyanúgy tisztelték, mint Apollónt, Artemiszt és Létót. A kb. 5 km hosszú és 1 km széles sziget közepén a 106 méter magas Künthosz-hegy található. A helyszínt 1873-ban fedezték fel. 1990-ben az UNESCO felvette Déloszt a Világörökség listájára

Koh Ker, Kambodzsa

Koh Ker Kambodzsa legnagyobb ősi templomkörzete Angkor után. A templomegyüttes árnyas tornyai, indákkal átszőtt falai különleges élményt nyújtanak az odalátogatóknak. Koh Ker a 10. században, Dzsajavarman uralkodása idején (928-941) a Khmer Birodalom fővárosa volt. A kutatók sokáig azt gondolták, hogy már ekkor elnéptelenedett, de a feltárásokon kiderült, hogy a település a még jó ideig lakott volt és kereskedelmi kapcsolatban állt például Kínával is.

Toniná, Mexikó

Toniná ókori maja városrom a mexikói Yucatán-félszigeten. A város neve maja nyelven azt jelenti, hogy "Nagy kövek háza". A romváros egy hegyoldalba épült, a lejtőt pedig hét piramislépcsővé formálták. Toniná körülbelül Kr.u. 400 és 900 között volt lakott. A romváros ismert számos írásos emléket őrző oltárairól, de itt található a legnagyobb maja fellegvár is, jó sok labirintussal.

Ajutthaja, Thaiföld

Ajutthaja Thaiföld Phranakhonszi Ajutthaja tartományának székhelye. A várost I. Ramathibodi sziámi király alapította 1350-ben, aki egy himlőjárvány elől menekülve érkezett oda, és fővárosának tette meg. 1600-ra már 300 ezren lakhattak a városban, 1700-ra pedig elérhette a népesség az 1 millió főt, így a korabeli világ egyik legnagyobb városa lehetett. 1767-ben a burmai sereg pusztította el, így a királyság is összeomlott. A várost pár kilométerrel keletebbre alapították újra, manapság gyakran a „Kelet Velencéjének” nevezik. Az egykori középkori város romjai alkotják ma az Ajutthaja történelmi emlékparkot, amely az UNESCO kulturális világörökségének része.