Káprázatos helyek, ahol azért fizetnek, hogy odaköltözzünk

Utazás2019. szept. 15.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egy görög szigeten, egy olasz községben, Chilében és további három amerikai államban is pénzt, telket vagy más juttatásokat biztosítanak azoknak, akik odaköltöznek.

Antiküthéra, Görögország

Az apró görög sziget bár lélegzetelállító, és közel is fekszik Krétához, csak negyven állandó lakossal rendelkezik. Ha valaki vállalja, hogy beköltözik, házat, földet és három éven át havi 500 eurót kap. Érdekesség, hogy a sziget saját vízforrással és önálló erőművel rendelkezik. A hírek szerint a kezdeményezés már négy családot is elcsábított az athéni térségből, ennek eredményeképp a hely egyetlen iskolája is kinyitott.

Vermont, Egyesült Államok

Az erdőiről és síparadicsomairól ismert Vermont két év alatt ötezer dollárt fizet azoknak a munkavállalóknak, akik hajlandóak odaköltözni. Vermont az egyik leginkább elöregedő amerikai állam, a kezdeményezéssel ezt szeretnék megfordítani. A cél, hogy idecsábítsák a fiatal, szakképzett munkaerőt.

Tulsa, Egyesült Államok 

A Tulsa Remote nevű program tízezer dollárt ígér azoknak, akik egy évre a városba költöznek, hogy aztán ott dolgozzanak. A pénzen kívül egyéb juttatások is járnak: a helyi co-working iroda ingyenes használata és három havi kedvezményes bérleti díj egy bútorozott albérletben. Tulsa esetében is a város fiatalosítása a cél. A 2019-es program már betelt, de 2020-ban újra lehet jelentkezni.

Candela, Olaszország

A korábban csak Kis Nápolynak hívott, középkori eredetű festői községében szintén fizetnek azoknak, akik odaköltöznek. A népesség ugyanis rohamosan csökken Candelában: míg 1990-ben nyolcezer ember élt ott, addigra ma már csak 2700. A juttatást csak azok kapják meg az újonnan érkezők közül, akik Candelában telepednek le, ott bérelnek vagy vesznek lakást, ott dolgoznak és legalább évi 7500 eurót keresnek. A szinglik 800 eurót kapnak, a párok 1200-at, a háromtagú családok 1500 és 1800 euró közötti összeget, míg a négytagú családok kétezer eurót.

Santiago, Chile

A dél-amerikai ország olyan startup cégeket vár, akik vállalják, hogy Chilébe költöznek és ott indítják el vállalkozásukat. Akár 40 ezer dollárt is fizetnek mindezért, ingyen irodát kapnak és más kedvezményekben is részesülnek. Már több mint ezer vállalkozást sikerült az országba csábítani. A program a Start-Up Chile elnevezést viseli, és 2010-ben indították. A kezdeményezés segítségével Latin-Amerika a világ egyik legnagyobb és legváltozatosabb startup közösségévé vált. A Start-Up Chile úttörőnek számít, az alapítása után rengeteg ország követte a példáját és hozott létre hasonló programokat. Magyar startupok jelentkezését is várják.

Maine, Egyesült Államok

Maine-ben szintén a lakosság fiatalítása a cél. Ennek érdekében pedig a következő törvényt hozták: aki Maine-be költözik, annak a diákhitel-törlesztést havonta levonják az adójából. Tehát akinek 2000 dollárt kell visszatérítenie havonta, 2500 dollárt adózik, annak csupán 500 dollárt kell ténylegesen adóra befizetnie. Viszont az állam határain kívülről érkezettek csak akkor vehetik igénybe a támogatást, ha 2015 után szerezték meg diplomájukat, ezzel is jelezni akarják, hogy a szabályozással a fiatalokat szeretnék segíteni.

(via Lonely Planet)