Hajnalig pezseg az élet a madridi utcákon - Fotógalériával

Utazás2022. júl. 30.Szabó Anna
A rovat támogatója:

Képzőművészeti remekművek, elsőosztályú ételek és italok, hatalmas parkok, lüktető éjszakai élet és rengeteg történelmi nevezetesség – ezek jellemzik a spanyol fővárost, amely 6 milliós lakosával az Európai Unió második legnagyobb fővárosa. Utazási ajánlónkban néhány tippet adunk azoknak, akik Spanyolország gazdasági, politikai és kulturális központját szeretnék felfedezni.

Akár hosszú hétvégére is kiruccanhatunk a spanyol fővárosba: Madridba jelenleg három légitársaság (Iberia, Ryanair, Wizzair) üzemeltet közvetlen járatot Budapestről, a menetidő 3 óra.

A repülőjegyek ára meglehetősen borsos, a legolcsóbb jegy jelenleg 80 ezer forintnál kezdődik, ám ha csak hétvégére utazunk ki, fejenként 100-150 ezer forint alatt nehezen tudjuk megúszni a jegy megvásárlását.

Első tanácsunk az időjárással kapcsolatos: júliusban és augusztusban csak azoknak javasolt a madridi kiruccanás, akik jól viselik a kánikulát. De ott a szeptember, és akkor a jegyek is olcsóbbak.

A város a tengerszint felett 667 méterre helyezkedik el, ami a hideg tél mellett extrém forró nyári hónapokat jelent.

Júliusban és augusztusban az átlagos napi 11-13 óra napsütés mellett a hőmérséklet gyakran emelkedik 35-39 fok fölé, napon nem ritka a 44-45 fok, emellé társul az erős UV sugárzás. Délután 13 és 18 óra között igencsak javasolt az árnyék, a legtöbb madridi ilyenkor sziesztázik.

Naplemente után azonban beindul az élet, és meg sem áll a hajnali órákig.

Júliusi vagy augusztusi kirándulás esetén városnézésre reggel induljunk, ekkor friss még a levegő, és egészen 13h-ig bírható a hőség.

A város felfedezését késő délután folytathatjuk csak, akkor viszont egészen az éjszakába nyúlóan.

A szieszta idejére javasoljuk a Prado vagy a Reina Sofía múzeumok megtekintését, hűsölést valamelyik elbűvölő madridi parkban, valamint a spanyol finomságok kipróbálását a helyi tapas bárokban.

Helyi vendéglátóink a város felfedezésére leginkább az április végétől június közepéig tartó időszakot, valamint a szeptemberi és októberi hónapokat javasolták: ekkor kellemesen meleg és száraz az idő, és a turista forgalom is visszafogottabb.

Goyától Picassóig

Mivel Madrid felfedezésébe mi július derekán vágtunk bele, a tikkasztó kánikulát a világ leghíresebb múzeumai közé sorolt Museo Nacional del Pradóban és a Museo Reina Sofíában töltöttük, mindkét hely évente több mint 3 millió látogatót fogad.

A Pradóba 18 és 20 óra között, vasárnap 17 és 19 óra között ingyenes a belépés, ám rengeteg az érdeklődő, így javasolt aznap délelőtt kiváltani a belépőt, máskülönben jó eséllyel nem jutunk be.

Mindkét helyen befizethetünk olyan túrákra, ahol művészettörténész mutatja be nekünk a spanyol és a németalföldi festészet leghíresebb alkotásait, például Velázquez, Goya vagy Bosch remekműveit.

A Reina Sofía múzeum még a Pradónál is nagyobb forgalmat bonyolít le, évi 3,2 millió vendégével a második leglátogatottabb helynek számít Spanyolországban. E múzeum tulajdonában több mint 20 ezer mű található, leghíresebb darabja Pablo Picasso Guernica című műve, melyet a művész a spanyol polgárháborúban a németek és olaszok által bombázott Guernica település elleni támadásra készített válaszul.

Spanyol konyha kis adagokban

A helyi különlegességeket szintén a hosszú szieszta alatt kóstoltuk meg: Madridban rengeteg a hangulatos tapas bár, ahol kis adagokban barátságos kiszolgálás mellett ismerhetjük meg a hagyományos spanyol konyhát.

A legtöbb tapas bárt a Lavapies és a Huertas városnegyedekben találhatjuk, a központi, felkapott helyeken nem ritka a sorbanállás a pultoknál, elsősorban késő este. Kiemelkedően jó a San Miguel piacon található tapas bárok kínálata, ez az egyik legnépszerűbb hely a madridiak körében is.

Az ibériai sonkák és kolbászok választéka zavarba ejtően széles, rengeteg a sajtválogatás, és ne hagyjuk ki az olivabogyó tálakat, a többféle ízesítésű tortillát, a húsgolyókat, a fokhagymás-csilis garnélát, a zöldségnyársat vagy a spanyolok kedvenc krumpliételét, a paprikás szósszal leöntött, sütőben sült patatas bravas fogást. A legnépszerűbb édességnek a churros fánk számít, melyet általában forró csokoládéba mártva fogyasztanak el.

Szieszta a parkokban

Madridban jellemzően megosztott munkaidőben dolgoznak, a háromórás szieszta 14 és 17 óra között tart, ekkor látogatnak ki a legtöbben a főváros híres parkjaiba. 

Madrid területének több mint felét a széles utcák, szellős terek és parkok teszik ki.

Egyik leghíresebb parknak a Parque del Retiro számít, hangulata hasonlít a Városligetre, mesterséges taván itt is lehet csónakázni, a tó mellett hangulatos bárokban hűsölhetünk.

Szintén népszerű a csaknem 300 éves Királyi Botanikus Kert, mely fantasztikus tematikus teraszokkal várja a látogatókat. 12 szökőkútja mellett az üvegházban több száz trópusi és vízi növényt nézhetünk meg.

360 fokos panoráma

Kiváló esti program lehet a tetőterasz látogatással egybekötött tematikus élménytúra: egy-egy ilyen program keretén belül 3-4 tetőteraszt nézhetünk meg helyi idegenvezetéssel.

Cserébe fantasztikus ételeket, csodálatos városi panorámát és helyi történeteket kapunk.

Mi a legkülönlegesebbnek az ötcsillagos Hotel Riu 26.emeletén található többszintes tetőteraszt találtuk (személyenként 10 euróba kerül a belépőjegy), innen lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Érdemes a látogatást a naplemente időpontjára tervezni, mivel ekkor a Madrid melletti hegyek látványában is gyönyörködhetünk. A tetőteraszon akár több órát is eltölthetünk, hiszen a panoráma-étteremben vacsorázni tudunk, de ha csak egy koktélt szeretnénk meginni, akkor a bárban élvezhetjük a madridi estét a legmenőbb helyi dj-k által szolgáltatott zene mellett.

Busz helyett metró

Érdemes néhány szót szólni a madridi tömegközlekedésről: buszozás helyett inkább a földalattit javasoljuk.

A város metróhálózata kiváló, kialakítása a budapesti 1-es metrónkra hasonlít a leginkább, a szerelvények 3-5 percenként indulnak, kikerülve a madridi dugókat. (Madridban nem ritkák a dugók éjfélkor sem.)  

Könnyen lehet kölcsönözni elektromos biciklit és rollert is, ám a legjellemzőbb a gyalogos forgalom: éjjel 2-3 óráig hömpölyög a tömeg a madridi belváros utcáin.

Ha Madrid mellett más spanyol városokat is fel szeretnénk fedezni, a központi pályaudvarról, a híres Atocháról tudunk utazni.

A festői Toledóba mindössze 25 perc alatt ér oda a légkondicionált, tiszta, csendes vonat, de távolabbi úticélt is bátran választhatunk: Barcelonába vagy Sevillába kevesebb, mint 3 órán belül oda tudunk érni, míg az egyre felkapottabb San Sebastianba már 5 óra a menetidő Madridból.

A vonatút előtti kötelező biztonsági ellenőrzésre érdemes legalább 15 percet szánni, különösen akkor, ha a főszezonnak számító júliusban vagy augusztusban látogatjuk meg a spanyol fővárost.