Jót tett a hosszú hétvége a turizmusnak

Utazás2022. nov. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Több ezer turista érkezett a hétvégi balatoni rendezvényekre, de jobban figyeltek a pénztárcájukra, mint a nyári időszakban. Most az àremelkedések miatt, jobban megvàlogatjàk a turistàk, hogy mire költenek. Éppen ezért, a jövőben is a pénztárca és a minőség lesz a legfontosabb a Balatonon – vélekedik a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás. Közleményében kitért arra, hogy idén 14. alkalommal szervezik meg a Nyitott Balaton akciót, amelynek célja, hogy megmutassák: a Balaton a nyár végével nem zárt be, számos program várja a turistàkat novemberben is

Az őszi időszakban több mint száz tökfesztivált, Márton-napi mulatságot és más rendezvényt szerveznek a környéken. Ezek több ezer embert vonzanak idén is a régióba. Az őszi időszak a sportok tekintetében a vitorlázás mellett leginkább a kerékpáros kirándulásoknak kedvez. A néhány napos expedíciók mellett egyre többen vállalkoznak rövidebb túrákra, miközben célállomásként egy-egy nyitva tartó vendéglátóhelyet is beiktatnak az útitervbe.
A következő hetekben is több ezer turistàt vàrnak a balatoni rendezvényekre. Jó példa erre a tihanyi Garda fesztivál (november 4–6.), az alsóörsi Kolbàszsütő fesztivàl (november 5.) és Veszprémben, a régió ízeit bemutató Bakony Expo (november 11–13.) is, ahovà nagyobb tömeget vàrnak a szervezők.

Lesz bőven szállás a hidegebb időszakban is

A szakember elmondta azt is, hogy a rezsiárak emelkedése arra ösztönzi idén ősszel a balatoni vállalkozókat, hogy az eddigieknél is jobb szolgáltatásokat, programokat nyújtsanak. A jövőben ugyan az utazási kedv megmarad, de – ellentétben a Covid okozta válsággal – utazásaikat elsődlegesen a pénztárcájukhoz fogják igazítani a vendégek.

Ezzel együtt a vendéglátóhelyek által nyújtott szolgáltatások minőségének fontossága felértékelődik, vagyis az ár mellett a kiszolgálás egyfajta kiválasztódási tényezőként jelenik meg a piacon. Az éttermek, kávézók mellett ez a fajta kiválasztódás lesz igaz a szálláshelyekre is. A rezsi emelkedése miatt több nagy szálloda ideiglenesen bezár majd, ugyanakkor kisebb, jó minőségű szállásból lesz bőven a következő hónapokban is, hiszen a közelmúltban körülbelül 30 ezer szálláshely újult meg a Kisfaludy-programban. Ezek egy jelentős része az őszi időszakban is nyitva van.