Monaco megtiltotta lakóinak, hogy kihajózzanak a luxusjachtokkal

Utazás2020. máj. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Francia Riviérán található Monacóban megtiltották a jachtok tulajdonosainak, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások idején kihajózzanak.

Monaco bár a világ második legkisebb országa, mégis az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, és rengeteg luxusjacht pihen a Port Hercules elnevezésű kikötőjében. 38 ezer lakosának körülbelül egyharmada milliomos. Monaco ad otthont minden évben a Monaco Yacht Show-nak, ami tavaly 30 ezer érdeklődőt vonzott, és 4,3 milliárd dollár értékben gyűltek össze a szuperjachtok.

Azonban Monaco, a világ többi országához hasonlóan, szintén a koronavírus-járvánnyal küzd.

A lakosság köteles otthon maradni, csak a létfontosságú szükségletek miatt hagyhatják el otthonukat – a luxusjachtokkal való kihajózást pedig még Monacóban sem tartják létfontosságúnak.

Monaco kormánya ideiglenesen betiltotta az összes szabadidős hajózást és korlátozta az óceán és tengerjáró hajók belépését a Port Hercules kikötőbe. A 78 lábnál hosszabb hajóknak pedig kötelező kitölteni egy egészségügyi nyilatkozatot, mielőtt kikötnének.

Egy helyi hajókereskedő cég vezérigazgatója azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy a lakosok teljes mértékben támogatják a lezárást. Legtöbbször a kapitányok és a legénység is a jachtok fedélzetén marad karanténban, de jó hangulatban, és készülnek a korlátozások feloldására, ami valamikor május elején várható. Minden este megfújják a jachtok kürtjét, hogy megköszönjék a frontvonalban dolgozók munkáját.

A rendőrség drónokkal ellenőrzi a szabályok betartását, és 200 euró (körülbelül 70 ezer forint) pénzbírságot szab ki azok számára, akik megsértik a szabályokat.

Monacót egyébként a világ egyik legbiztonságosabb helyének tartják, már csak azért is, mert egy egész várost lefedő, 24 órás kamerarendszer működik a városban.

De nem Monaco az egyetlen, ahol leállásra kényszerült a hajózási ipar. A mediterrán térségben és szerte a világon szinte minden magáncélú hajózást leállítottak és törölték a charterutakat is. A nagy nemzetközi hajókiállításokat elhalasztották vagy törölték. Ami a 2020-as Monaco Yacht Show-t illeti, a tervezett időpontja egyelőre szeptember 23-26.