A gazdagok luxusjachtokra menekülnek a vírus elől

Utazás2020. ápr. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A vagyonosabb réteg úgy próbálja elkerülni a megfertőződést, hogy luxusjachtot bérel, és ott vonul karanténba. Sokak szerint a jachtok sokkal higiénikusabbak az óceánjáró hajóknál, amelyek esetében többször is előfordult, hogy kitört a fedélzeten a koronavírus-járvány.

Sok milliárdos abban reménykedik, hogy elkerülheti a koronavírus-járványt azáltal, hogy önkaranténba vonul egy luxusjachton – számol be róla a Business Insider. Jonathan Beckett, a londoni székhelyű Burgess jacht-vállalat vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy

"Az emberek arra törekednek, hogy valahogy átvészeljék a vihart, és egy jachton, kellemes éghajlati viszonyok között már nem is olyan nehéz karanténba vonulni.”

Hozzátette,

fokozódik az érdeklődés az olyan távoli helyek iránt, például Alaszka, a Csendes-óceán déli szigetei és Chile.

A nagyobb jachtoknak elegendő helyük van ahhoz, hogy annyi készletet tároljanak, ami akár hónapokig is kitart. Tehát a hajó hosszabb időt tölthet a tengeren anélkül, hogy ki kéne kötnie.

Persze a luxusjachtok kölcsönzése igen költséges dolog:

némelyikük hetente 100 000 fontba (nagyjából 41 millió forintba) kerül, plusz erre még rájön a személyzet költsége. A legnagyobb jachtok hetente több mint 500 000 fontba (körülbelül 205 millió forintba) kerülnek.

Volt egy család, aki kilenc hétig bérelt egy jachtot, de két hosszú távra szóló foglalást is rögzítettünk, és mindkettőnél a nagyobb árkategóriájú jachtok jöttek szóba – tette hozzá Jonathan Beckett, a jacht-vállalat vezérigazgatója. Az ügyfelek maguk gondoskodnak gyermekeik taníttatásáról a hajón, például főzőleckéket vesznek a hajó szakácsától, vagy a gépházban dolgozó személyzet mutat nekik érdekességeket a technológiáról.

A turizmus jelenleg az egyik legveszélyeztetettebb iparág, de egyes luxusutazási ágazatoknál tapasztalható egyfajta felfutás. Míg a kereskedelmi légitársaságok nagy része hatalmas kieséssel néz szembe, és a szállodák is csődbe mennek vendégek híján, addig

a magánrepülőgépek és helikopterek igénybevétele egyre növekszik, mivel a leggazdagabbak többek között ezekkel „menekülnek” a nagyon fertőzött területekről.

Bár az óceánjárók kikötőit lezárták, a luxusjachtok továbbra is kiköthetnek. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a jachtok például sokkal higiénikusabbak az óceánjáró óriáshajóknál. A Diamond Princess esetében például a nem megfelelő higiéniás körülmények vezettek arra, hogy két héten belül 700-an fertőződtek meg.