Rejtett csodák Budapesten, melyekről az útikönyvek hallgatnak

Utazás2020. dec. 13.Devecsai János
A rovat támogatója:

Összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert fővárosi látnivalót.

Gercsei templom

A főváros szélén áll egy románkori templom, melynek a falait majdnem 900 éve húzták fel. Eredetileg egy középkori faluhoz Gercséhez tartozott az épület. A templom jelentős része odaveszett egy tűzvészben. Mai formájában 1997-ben hozták helyre.

Saxlehner palota

A sasadi hévízforrások tulajdonosa még a XIX. század végén építtetett palotát az Andrássy út 3. alatt. Különlegessége, hogy a belseje épségben megmaradt, így itt a mai napig látható, hogy a nagypolgárok milyen körülmények között éltek a századfordulón.

Középkori városfalak

Több mint 500 éve Pestet még városfal vette körül. A védelmi rendszer, melynek négy erődített kapuja is volt túlnyomórészt a mai Kiskörút mentén futott végig. A török hódoltság idején romos állapotba került. Később a nagy részét lebontották, de néhány részlete mind a mai napig áll. A töredékeket főleg különféle házudvarokban lehet megtekinteni. Az egyik leglátványosabb falrészlet a Királyi Pál utca 13/b címen található. (Kép forrása)

Festetics palota

Festetics György úgy tartotta, hogy egy magyar mágnásnak nem csak Bécsben, de Pesten is építenie kell egy saját palotát. Később több tehetős család is követte a példáját, ezért a Nemzeti Múzeum környékén annyi nemesi lak épült, hogy a városrész a Palotanegyed nevet kapta. Maga a Festetics palota híres építészünk Ybl Miklós tervei alapján készült el. (Kép forrása)

Frankel Leó úti zsinagóga

Ez az imahely egy lakóház udvarában van „elrejtve” a Frankel Leó út 49. alatt. Arról, hogy a gangban egy zsinagóga áll a homlokzaton csupán egy hét ágú gyertyatartó és néhány Dávid-csillag árulkodik.

Ülőfülkék a Budai Várban

Hogy a középkorban a budaiak pontosan miért építettek fülkéket a bejáratok mellé az a mai napig rejtélynek számít. Vannak teóriák, amelyek szerint csupán díszekről van szó, mások szerint a szolgák pihentek ezekben a „vályatokban”, de egy olyan verzió is létezik mely szerint a borok kimérésénél használták a középkori fülkéket. Akárhogy is nagy népszerűségnek örvendett ez az építészeti megoldás, hisz csak a várban több mint 60 „ülőfülke" található.

Zárterkélyes zongoraműhely

A Nagykörúton sétálva érdemes betérni az épületekbe és közelebbről is szemügyre venni a belső udvarokat. Az egyik legszebb gang az Erzsébet körút 21. alatt található. Több mint 70 éve már, hogy az itt lévő zárterkélyes lakba költözött a nagynevű Sasvári Zongoraműhely.

Görgey főhadiszállása

Építészeti szempontból nem túl lenyűgöző, az eszmei értéke viszont felbecsülhetetlen. A Szarvas Gábor út 58-60. alatt áll ugyanis azaz épület, melyben a forradalom második évében Buda ostroma idején Görgey Artúr kialakította a főhadiszállását.

Batthyány-mauzóleum

A magyar történelem számos kiemelt alakjának a Fiumei úton a Nemzeti Sírkertben van a végső nyughelye. Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos és családja is itt van eltemetve. A díszes mauzóleum közadakozásból épült.

Gellért-hegyi Sziklatemplom

Egy már meglévő, természetes barlang folyatatásaként építették ki a sziklatemplomot még 1931-ben. Hála a melegvízű forrásoknak az év minden szakaszában 20 fok körüli hőmérséklet uralkodik a szentélyben.