Tényleg alig lehet mozdulni Velencében, korlátozások jönnek - helyszíni beszámoló

Utazás2021. aug. 28.Sz.A. - T.Zs.
A rovat támogatója:

Velence vezetése ismét felvette napirendre a belépő turisták számának korlátozását. Velencében eltöltött hotelfoglaláshoz, illetve napidíj fizetéséhez kötnék a belépést, olyan sok a turista. A városban annak ellenére alakult ki tömeg, hogy alig érkezett turista az Egyesült Államokból és a Távol-Keletről. Helyszíni beszámoló.

Jogosnak tűnik a velenceiek szándéka, hogy korlátozzák a belépő turisták létszámát, illetve belépőt fizettessenek azokkal, akik nem a városban éjszakáznak, hanem csak egynapos kirándulásra érkeznek.

A városban augusztusban ismét olyan sok a turista mint a járvány előtt, dacára annak, hogy az utazási korlátozások nyomán idén szinte alig érkeztek látogatók a Távol-Keletről és az Egyesült Államokból.

Velencében augusztusban ismét olyan sok a turista mint a járvány előtt

Velencében most a legtöbb látogató olasz, de sok a német, osztrák, és más közép-európai országokból is rengetegen érkeztek. Az olaszok számára az egyik legfontosabb ünnep, az augusztusi Ferragosto miatt is ellepték a várost a nyaralók.

A turisták sokáig állnak sorba a hajóállomásokon, óriási a tömeg a Rialtón és a Piazza San Marco-n, és a legkisebb utcácskákban is nagy a forgalom.

Sorok állnak a múzeumok előtt, és az éttermekben is nagy a zsúfoltság.

A város vezetése már három évvel ezelőtt tett arra javaslatot, hogy a nem Velencében éjszakázó, érvényes hotelfoglalással nem rendelkezők részére úgynevezett napidíjat vezessenek be, vagy maximálják a turisták létszámát.

A város vezetése már három évvel ezelőtt tett arra javaslatot, hogy a nem Velencében éjszakázó, érvényes hotelfoglalással nem rendelkezők részére úgynevezett napidíjat vezessenek be, vagy maximálják a turisták létszámát.

Luigi Brugnaro polgármester a 2018-ban elfogadott, a belépők létszámát limitáló terveket végül nem vezette be, tavaly pedig a járvány miatt amúgyis erősen megcsappant a látogatók száma, de a korlátozások most ismét előtérbe kerültek.

A gyalogosforgalmat jövő nyártól úgy csökkentenék, hogy QR kóddal ellátott "útlevelet" kapnának azok, akik érvényes, velencei szállodai foglalással rendelkeznek. 

Limitálnák viszont azoknak a számát, akik csak egy napra érkeznek vonattal, autóval, autóbusszal vagy hajóval, és a nagyobb érkezési pontokon sorompókat helyeznének el, amelyek számolnák a belépéseket, illetve belépőjegyet kellene váltaniuk a turistáknak - írja az Il Fatto Quotidiano hírportál.

A cél, hogy az átutazók is valamilyen formában hozzájáruljanak a város fenntartásának egyre magasabb költségeihez.

A turistaforgalom 70 százalékát ugyanis az egy napra érkezők teszik ki

A turistaforgalom 70 százalékát ugyanis az egy napra érkezők teszik ki, akik kevesebb pénzt költenek, mint a helyi szállodákban lakók, egész pontosan a turisták által Velencében hagyott pénz 30 százalékát. Mint arról korábban beszámoltunk,

Velence művészeti, kulturális és környezeti örökségének megőrzése érdekében az olasz kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az óceánjáró hajókat és a 40 ezer tonnát meghaladó teherforgalmat elterelik, és nem engedik be a város központjába.

A nagyobb hajóknak most a város ipari kikötőjében kell kikötniük, amíg megoldást nem találnak. 

Az óceánjáró hajók kitiltása miatt a lagúnák vízminősége jelentős javulást mutatott.

A hajók kitiltásáról szóló döntésnek örülnek a velencei lakosok, akik az elmúlt években többször is aggodalmukat fejezték ki a fenntartható turizmus és a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.

(A fotók forrása: Tóth Zsófia)