Kezdenek visszatérni a turisták Velencébe: mennyire biztonságos most Olaszország?

Utazás2020. aug. 7.Sz.A.
A rovat támogatója:

Velencében viszonylag hamar újraindult a turizmus, egyelőre zömében hazai, kisebb részben európai turistákkal. A drága hotelek még panganak az ürességtől, és várják a jól fizető amerikai, orosz, kínai és japán turistákat, de a kávézók, éttermek már éledeznek. Helyszíni jelentésünk a lagúnák városából, amely most a legszebb arcát mutatja a benne bízó látogatóknak.

Talán egyszer az életben adatik meg, hogy Velencét teljes szépségében, turistaáradat nélkül, de az eredeti olaszos pezsgő élettel meg lehessen tekinteni, és sorbanállás nélkül meg lehessen látogatni a remekműveket. Még kevesen vállalkoznak a velencei utazásra, de a város már éledezik, és különlegesen szép, eddig sosem látott arcát mutatja még egy esősebb napon is. Bár Velence tartományban eddig 20 ezer fertőzöttet, és kétezer elhunytat tartanak nyilván, a járvány görbéje azonban lement, sokkal kevesebb az új fertőzött.

Ebben nagy szerepet játszik, hogy az olaszokra nem mindig jellemző módon viszonylag fegyelmezetten betartják a járványügyi védelmi előírásokat a helyiek és a Velencébe érkező turisták is.

A hotelekbe érkezve, illetve a bevásárlóközpontokba lépéskor mindenkinek megmérik a lázát, zárt helyen - hajókon, éttermekben, hotelekben - pedig mindenki maszkot visel, a boltokba csak maszkban és kézfertőtlenítés után engednek be.

Az éttermeket, kávézókat is biztonságosság tették: a legtöbb helyen széthúzták az asztalokat, minden távozó vendég után fertőtlenítenek, a boltokban és a hotelekben pedig felszerelték a plexiüveget.

Az eladók, recepciósok, pincérek is maszkot viselnek, tartják a "szociális" távolságot, visszafogottan, de kedvesen fogadják a turistákat. A mostani helyzet sokban emlékeztet a 25-30 évvel ezelőtti időkre, amikor még nem győzte le Velencét a túlzott turizmus, nem lepték el az óriáshajók a kikötőket, és kényelmesen lehetett haladni az utcákon. 

Alig van forgalom a kis csatornákon

Egyelőre kevés hajó áll a velencei kishajó (vaporetto) kikötőiben, de akik felszállnak a hajókra, zömében betartják az előírásokat. A Szent Márk tér közelében már félig tele vannak az éttermek és a bárok, de a patinás hotelek még hiába várják a vastag pénztárcájú amerikai, orosz, kínai és japán vendégeket.

A hotelek jelentős része még mindig zárva tart, az éttermek, bárok és kisebb boltok zöme azonban már kinyitott.

Gondolából nézve még szembetűnőbb a város kihaltsága, a kis csatornákon most alig van forgalom, a tenger vize viszont valóban nagyon tiszta. A gondolások is jobb időkre várnak, egyelőre egymással csevegve múlatják az időt klasszikus fekete-fehér csíkos pólóikban.

Gondolában a Szent Márk tér felé

Ahogy a koronavírus-járvány a világon nagyon sok üdülőhelyén, úgy Velencében is tönkretette a turizmust, de a teljes megújítás lehetőségét is magában hordozza a mostani válság az olaszok szerint. Ahhoz azonban, hogy valóban sikeres legyen a váltás, még az előtt kell lépni, hogy teljes fordulatszámon újra indulna az ágazat.

Annál is inkább fontos lenne a teljes átszervezés, mert az elmúlt időszakban már május október közötti időszakban, illetve a karnevál idején gyakorlatilag élhetetlenné vált eddig a város a túlzsúfoltság miatt.Az átalakítás mottója, hogy Velence a turisták nélkül meghal, de a túlságosan sok turistával is. Ezért a turizmustól független, hagyományos helyi ágazatok, a kézművesség, az üvegművesség és a kiadó tevékenység jelentheti a kiutat. 

A Szent Márk tér közelében már pezseg az élet a kávézókban

A járvány kitörése előtt az olasz statisztikai hivatal adatai szerint a velencei és a környéken található hotelek évente 10,2 millió vendéget fogadtak. A városba látogatók száma ennek mintegy kétszerese lehetett, hiszen sokan csak egyetlen napra érkeztek, így nem foglaltak szállást.

Az alig két négyzetkilométer területű és ötvenezer fős városban 25 ezer ember foglalkozik a turizmussal, az ágazat bevétele éves szinten hozzávetőlegesen 3 milliárd euróra rúg. A tengerjáró hajók önmagukban 1,6 millió látogatót hoztak, de nagyon sokan érkeztek a városba fapados légitársasággal.

A hajókon érkezők által elköltött összeg a Ca 'Foscari Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint évente mintegy 290 millió eurót tesz ki.

Üres gondolák a Dózse Palota előtt

A turizmus drasztikus visszaesése évente több mint egymilliárd euróba kerülhet a városnak, csak a szállodaiparban tízezer munkavállalónak akadnak gondjai emiatt.

Az olasz kormány ugyanakkor vállalta, hogy támogatást nyújt az idegenforgalomban dolgozó vállalkozások számára. Ez már csak azért is fontos, mert a korábbi hatalmas forgalom és bevétel miatt, most a pangás idején megfizethetetlenül magasak, sok esetben tízezer eurót is elérik a bérleti díjak, amelyet bevétel híján képtelenek fizetni az üzletek, éttermek, szállodák tulajdonosai.