Tényleg jó ötlet Csernobilba utazni?

Utazás2019. jún. 29.Gyuricza Zsófia
A rovat támogatója:

Minden idők legnagyobb nukleáris katasztrófájáról készült HBO-sorozat sokak kíváncsiságát felkeltette a régió iránt, azonban nem biztos, hogy megéri a kockázatot a látogatás.

A Csernobil című sorozat fogadtatása világszerte, így Magyarországon is minden várakozást felülmúlt, mondta el kérdésünkre az HBO Magyarország munkatársa, Pinczés-Pressing Ádám. Nem meglepő hát az idegenforgalom fellendülése a régióban.

A sorozat az HBO GO adatai alapján május és június legnézettebb tartalma volt. Bár a hatalmas médiavisszhangra valamelyest számítottak, a végeredmény még őket is meglepte, ugyanis mint elmondták:

„A sorozatnak sikerült elérnie, amire csak nagyon kevés sorozat képes: a mindennapi beszéd részévé vált, egyfajta FOMO (fear of missing out) effektus épült köré.”

Ez azt jelenti, hogy még azok is fontosnak érzik, hogy megnézzék, akiket egyébként eddig hidegen hagyott a téma, csak mert mindenki erről beszél.

A sorozat nem csak a képernyő elé szegezi az embereket, hanem sokakat arra ösztönöz, hogy a saját szemükkel is lássák a tragédia helyszínét.

Nukleáris turizmus

Nevezhetjük katasztrófa turizmusnak, kalandvágynak vagy pusztán emberi kíváncsiságnak, egy biztos: Csernobil sokakat érdekel.

1986-ban felrobbant az atomerőmű 4-es reaktora és a körülötte lévő 2600 négyzetkilométeres területet veszélyesnek nyilvánították, majd az összes ott élőt kitelepítették. Ezt nevezik most Zónának.

Több utazási iroda is kínál egy napos kirándulásokat, amelyek általában Kijevből indulva járják be a Zóna egyes részeit.

Legnépszerűbb célpont Pripjaty, a szellemváros. Itt található a mára ikonikussá vált vidámpark, de megnézhetjük az elhagyatott kórházat, az óvodát és sétálhatunk a végtelen paneltömbök között. A bátrak akár egy éjszakát is eltölthetnek a közelben és két nap alatt járhatják be az elhagyatott épületeket.

Az utazási irodák a kétezres évek óta szerveznek ide túrákat, s bár az ukrán kormány egyszer egy évre betiltotta a Zóna látogatását, ma már könnyedén eljuthat bárki a katasztrófa helyszínére.

Felügyelet nélkül azonban továbbra is tilos a körzetben tartózkodni.

Egyrészt azért, mert az erősen sugárzó pontokon nem szabad hosszabban időzni, ezek hollétét pedig csak a tapasztalt túravezetők tudják. Másrészt, az omladozó épületek veszélyt jelenthetnek az elkóborolt turistákra.

De térjünk vissza a sugárzásra, hiszen általában ez érdekel mindenkit, ha Csernobil szóba kerül. Mire számíthatunk?

Viktoria Brozhko, helyi idegenvezető a Reutersnek elmondta, hogy

egy pár órás látogatás során a Zónában, olyan mennyiségű sugárzást kapunk, mint amennyi 24 óra alatt akár a saját otthonunkban is ér minket. Tehát ez alapján nincs okunk az aggodalomra, amennyiben betartjuk az előírásokat.

A tragédia nyomai azonban továbbra is jelen vannak, ahogy a Greenpeace fogalmaz:

„Genetikai mutációk növényekben, állatokban; fogyatékosság, depresszió és rákos megbetegedések az emberek esetében.”

Csernobil jövője: maradnak a sugárzó anyagok

A megnövekedett idegenforgalom vélhetően csökken majd a sorozat lecsengése után, azonban a sugárzó anyagok maradnak.

„A nukleáris ipar és a kormányok igyekeznek elhitetni velünk, hogy egy nukleáris katasztrófa után az emberek élete egy idő után visszaáll a normális kerékvágásba. Azonban a rendelkezésre álló bizonyítékaink alapján ez nem igaz” 

– mondta Perger András, a Greenpeace energiakampány-felelőse három évtizeddel a baleset után.

Továbbá, elgondolkodtató adatokat osztottak meg egy 2016-os kutatásban, miszerint az atomerőmű körüli erdők, ahonnan a környék lakói a tüzelőanyagot gyűjtik, éppúgy szennyezett, mint a talaj vagy a folyók, ahol termelnek és halakat fognak.

Ezek után nem meglepő, hogy a Csernobiltól mindössze 200 kilométerre fekvő Rivnei térségében vett tehéntej minták többsége meghaladta az egészségügyi határértékeket. Sőt, az Ukrajna és Oroszország több területéről vett hal-, gabona- és gombaminták is a megengedett határérték felett voltak.

Mindezek ellenére érdemes ellátogatni a veszélytelennek nyilvánított területre, hiszen így lehetőségünk nyílik többet megtudni a történtekről és levonni a tanulságokat. Azonban amennyiben az utazás mellett döntünk, szigorúan követni kell a túravezetők iránymutatását és komolyan venni a biztonsági szabályokat.