Fontos adatok a héten: A hazai kiskereskedelmi és ipari ismerhetünk meg a héten

Hírek2019. jún. 29.MKB Elemzési Központ

A hazai kiskereskedelmi és ipari adatokat ismerhetünk meg a héten

  • Csütörtökön közli a KSH a májusi kiskereskedelmi adatokat

A hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedése az utóbbi hónapokban nagyobb ingadozásokat mutatott, ugyanakkor idén mindvégig kedvező szinteken mozgott: a februári 8,4%-os kiemelkedő növekedés után márciusban kismértékben visszaesett a forgalombővülés (4,9%), azonban áprilisban ismét magához tért a szektor (8,5%-os forgalomnövekedés, év/év alapon mért és kiigazítatlan adatok). 2019. január-április közti időszakban 6,8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 2018 azonos időszakához képest.

A jelenlegi információink alapján 2019-2020 folyamán a 2018-as évben mért szintekhez képest mérsékeltebb bővülésére lehet számítani a foglalkoztatás és a bérek tekintetében. Ez negatív hatást fejthet ki a hazai fogyasztás növekedési dinamikájára. Azonban e negatív tendenciát ellensúlyozhatja a továbbra is magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek elhalasztott fogyasztása, melyek önmagukban egy élénkebb fogyasztási dinamika irányába hatnak. Összességében továbbra is dinamikus, viszont a tavalyi évben tapasztalthoz képest kismértékben visszafogottabb fogyasztásnövekedésre számítunk 2019-ben és 2020-ban (a tavalyi 5,3%-os háztartási fogyasztási kiadásbővülés után az idei évre 4,8%-os, a jövő évre 3,9%-os növekedést várunk).

  • A hazai ipari szektor májusi teljesítményét ismerhetjük meg pénteken

A legutóbbi, 2019. áprilisi adatok szerint a hazai ipari termelés 6,3%-kal emelkedett 2018 áprilisához képest, mely a szektor dinamikus bővülését jelenti, azonban elmarad a márciusi 8%-os termelésnövekedéstől (kiigazítatlan adatok). Az idén január–április közti időszakban a hazai ipari termelés összességében 6,2%-kal nőtt 2018 azonos időszakához képest.

Rövid távon továbbra is pozitívak a szektor kilátásai, mivel a hazai ipari termelésre vonatkozó bizalmi indexek még kedvező szinteken járnak. Ugyanakkor várakozásunk szerint a 2019-es év egészét nézve mérséklődhet az ipari termelésbővülés a korábban tapasztalt szintekhez képest, mivel a tavalyi kimagasló évet követően idén és jövőre kisebb lassulásra lehet számítani a hazai GDP-növekedésben az üzleti ciklus előrehaladott állapota miatt. Továbbá a külső környezet tekintetében az eurózóna feldolgozóipara is gyenge teljesítményt mutatott az utóbbi időszakban. Azonban a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően az elmúlt évek során érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, így az új piacok megszerzése ellensúlyozhatja az ipar teljesítményére irányuló negatív hatásokat.