Több légitársaság is átalakítja egyenruháit, hogy védje a személyzetet a fertőzéstől

Utazás2020. máj. 9.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Philippines Airlines, az AirAsia, az Emirates és a Thai Airways is egyéni védőfelszereléssel turbózza fel meglévő egyenruháit, és több légitársaság is arra kötelezi az ügyfeleket, hogy maszkot és/vagy kesztyűt viseljenek majd a repülések során.

A koronavírus megjelenésével a hangsúly a biztonság felé tolódik el: számos légiutas-kísérő kapott új egyenruhát, amely megvédi őket a fertőzéstől – olvasható a Business Insider oldalán.

Bár a legtöbb légitársaság a Covid-19 terjedése miatt nagyrészt szünetel, kivételes esetben még mindig indítanak járatokat: szükség van ugyanis a gépekre, hogy a külföldön ragadt embereket hazarepíthessék.

Ez azonban elég kockázatos, a távolságtartást majdnem lehetetlen ilyenkor betartani. A biztonságos utazással kapcsolatos aggályok miatt több légitársaság újfent a divattervezőkhöz fordult.

Az AirAsia például egy filippínó divattervező, Puey Quiñones segítségével dolgozta ki, hogy az egyenruhákba személyi védőfelszerelést építsenek be. Az egész testet fedő ruhán megtalálható az AirAsia emblémája, a szett része még egy műanyag arc-pajzs és az N95 maszk is. Ez éles ellentétben áll a hagyományos AirAsia egyenruhával, Tony Fernandes vezérigazgató szerint a személyzet csak a mentőrepülések során fogja viselni ezt az új fajta egyenruhát. A cég április 29-én kezdte újra a repülést, Malajziából indítanak belföldi járatokat, májusban várhatóan már más országokban is megindítják a szolgáltatást. A légitársaság földi személyzete szintén védőeszközöket visel, arc-pajzsot, kesztyűt és maszkot is. A légitársaság az utasokat is maszkviselésre kéri.

A Philippines Airlines is módosított az egyenruháin: szintén védőfelszereléssel javították fel azokat a ruhákat, amiket a hazatelepítési utakon visel a személyzet. A ruhákon megtalálhatóak az ország zászlajának színei. Kialakításukhoz szintén egy filippínó tervezőt kértek fel. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a légitársaság megtartja-e ezt az új egyenruhát, amikor május közepén folytatja teljes körű üzemeltetését.

Bár a Thai Airways nem vette igénybe a professzionális tervezők segítségét, ők is beálltak a trendbe, és egyenruháikat ők is átalakították, hogy a személyzet kellőképpen védve legyen. A Thai Airways bár június 30-ig felfüggesztette a járatait, de ők is indítanak gépeket, hogy a külföldön ragadt állampolgárokat hazajuttassák.

Az Emirates légitársaság is módosított az egyenruhán, emellett minden ügyfelet és a repülőtéri személyzet tagjait is személyi védőeszközök viselésére kötelezi. Az Emirates tervei szerint májusban járatokat indít Frankfurtba, Londonba, Manilába, São Paulóba és Sanghajba is, hogy külföldön ragadt állampolgárai hazatérhessenek.