Utasbiztosítás: nem szégyen, ha a tudnivalókról érdeklődünk

Utazás2020. jan. 11.NetriskUtazásUtasbiztosítás
A rovat támogatója:

Nem mindegy, hogy csupán múzeumba járunk külföldön, vagy két keréken szlalomozunk az Alpokban, majd egy bázisugrással levetjük magunkat egy toronyból. Utasbiztosítás nélkül el se így, se úgy ne induljunk el, ám nem mindegy mennyire vagyunk tisztában a feltételekkel, a szolgáltatásokkal, illetve az ajánlatokkal.

Amikor egy utazásra készülünk, listával a kezünkben csomagolunk, hogy még véletlen se maradjon ki semmi a csomagból. Ám amikor az utasbiztosítást megkötjük, akkor is előre tervezetten készülünk? Minden tudnivalóval tisztában vagyunk? Pedig ajánlatos átgondolni, milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal, baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el, a célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek, milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk, milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk, mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés (városlátogatás, vadvízi evezés). Ezek ismeretében döntsünk arról, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül elég-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítást megkötni, avagy több szolgáltatást és magasabb fedezetet nyújtó módozatot érdemes választanunk. Aki olyan helyre készül, ahol a hazaihoz képest sokszorosába kerül az egészségügyi szolgáltatás, annak érdemes olyan biztosítási módozatot választania, amely magas vagy korlátlan fedezetet nyújt ilyen esetekre.

Segít a Netrisk.hu, ahol személyre szabottan, a legjobb ajánlatok és módozatok között lehet az ideális megoldást kiválasztani.

Egy jó utasbiztosítás nem garantál ugyan álom utat, de megakadályozhatja, hogy utazása rémálommá váljék. Ha lebetegszik, balesetet szenved vagy poggyászát éri kár, biztosítója a világ bármely pontján 24 órás segítségnyújtási szolgálattal áll rendelkezésére – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. A szakember szerint lényeges, és sokan nem tudják, hogy minden biztosítónál igaz, hogy az utasbiztosítást csak az utazás megkezdése előtt lehet megkötni. 
Nem köthet utasbiztosítást külföldi tartózkodására az, aki azért utazik másik országba, mert életvitelszerűen ott él, ott vállal munkát.

Több társaság feltételei között szerepel, hogy amennyiben a biztosítottnak külföldi útja során egészségügyi ellátásra vagy jogsegélyszolgálatra van szüksége, köteles felvenni a kapcsolatot az asszisztenciaszolgálattal. Az előzetes jóváhagyás nélkül igénybevett szolgáltatások esetében - kivéve, ha a biztosított egészségügyi állapota ezt igazoltan nem teszi lehetővé - a biztosító kötelezettsége bármely kár vonatkozásában, a feltételekben előre meghatározott összegre korlátozódik. Egyes módozatok esetében, lehetőség van arra, hogy a turista maga fizessen a kezelésért, és az így keletkező orvosi és gyógyszertári számlákat utólag nyújtsa be a biztosítónak, azonban e megoldáshoz a társaságok többsége értékhatárt szab, és ha a keletkezett költségek azt meghaladják, mindenképpen fel kell hívni előtte az asszisztenciaszolgálatot.

Sportrajongók – amennyiben az alapcsomag nem tartalmazza az emelt szintű kockázatot – normál utasbiztosításuk mellé, pótdíj ellenében több biztosítónál kiegészítő sportbiztosítást is köthetnek, amely fedezetet nyújthat vadvízi evezés, búvárkodás, síelés és más sporttevékenység közben bekövetkezett baleset esetén.

Nagyon lényeges, hogy milyen eseményeket zár ki a biztosító az adott módozat esetében a biztosított kockázatok köréből! A biztosítások általános kizárásai az utasbiztosítások esetben is érvényesülnek.

Kizáró ok: a nukleáris sugárzás, polgárháború, háború, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, ittas állapot, kábítószer hatása, öngyilkosság. 

Jó tudnunk azt is, milyen iratokat (baleseti jegyzőkönyv, költségeket igazoló számlák, orvosi igazolás, stb.) kell benyújtani a biztosító társasághoz, mert ezek utólagos pótlása mindig nehézkes. Ezért feltétlenül olvassuk el a biztosítási feltételeket! Kiutazáskor győződjünk meg arról, hogy valamennyi szükséges információ birtokában vagyunk. Ne felejtsük el magunkkal vinni a biztosítási kártyát, az egyéb igazoló okmányokat!

Figyelni kell arra is, hogy amennyiben nem rendelkezik járművére gépjármű asszisztencia biztosítással, érdemes olyan utasbiztosítási terméket választani, ami ezt a szolgáltatást is tartalmazza.

A motorosoknak érdemes kifejezetten a részükre fejlesztett motoros utasbiztosítást kötni, ami a tipikus asszisztencia szolgáltatáson túl – többek között – a motoros védőruházatok sérülése esetére is anyagi segítséget nyújthat.

Repülős utazás esetén az ezzel kapcsolatos problémákra és nehézségekre kell felkészülni, ami jelentheti többek között a járatkésésekből, csatlakozási problémákból, poggyász elvesztéséből és késésből adódó anyagi veszteségeket. Poggyásszal kapcsolatos problémák esetén nagy segítséget jelenthet egy magyar nyelvű segélyvonal, ahol praktikus segítséget is kaphat a váratlan helyzet megoldására. Utazás előtt mindig gondolja végig azt is, milyen színvonalú ellátást vár el, milyen vagyoni értékeket visz magával, és ezeket is vegye figyelembe választása során.