EU-s adóparadicsom lett Románia

Vállalkozás2024. ápr. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyedülálló adózási feltételeket kínál keleti szomszédunk, ugyanis Romániában létezik egy olyan mikrovállalkozási cégforma is, amely verhetetlen 1%-os társasági adókulcsot biztosít a cégeknek.

Romániában az uniós csatlakozás utáni években leginkább az olcsó munkaerő miatt telepedtek meg a külföldi vállalatok, manapság azonban már a fejlődő gazdaság és az alacsony adózás miatt alapítanak itt céget a befektetők.

A román adórendszer sávos társasági adózást alkalmaz, így létezik az úgynevezett mikrovállalkozói cégforma, amibe az 500 ezer eurós árbevétel alatti KFT-k integrálódhatnak abban az esetben, ha rendelkeznek legalább egy teljesidejű foglalkoztatottal. A legtöbb vállalkozás megfelel ezen kritériumnak, így alkalmazható esetében az alacsony TAO. Azonban ezt is két részre bontja a román adózási jog:

1. Az ÁFA-határ alatt maradó, 65 ezer eurót nem meghaladó árbevételű cégeknek csupán 1%-ot kell kifizetniük társasági adó gyanánt

2. A 65 ezres forgalmat meghaladó, ám 500 ezer euró alatti társaságok pedig valamivel magasabb, 3%-os adósávba sorolódnak

Természetesen egy tulajdonos akár több KFT-t is alapíthat, így ha valaki nem szeretne ennél magasabb adósávba bekerülni, akkor létrehozhat egy második céget is, hogy továbbra is élvezze az alacsony romániai adózás nyújtotta előnyöket a feltételek teljesülése mellett. 

Létezik egy másik TAO-kulcs is, ami vagy az alkalmazottak nélküli, vagy a félmilliós árbevételt meghaladó cégekre vonatkozik, ez pedig a 16%-os adókulcs, amit már a tiszta nyereségből fizet a vállalkozás, míg a mikrotársaságok a teljes bevétel után adózzák le az 1 vagy 3%-ot. Ezt a társasági formát többnyire a kis haszonnal dolgozó kereskedő cégek választják érthető okokból.

román cégalapítás tehát megfontolandó adózási szempontból, hiszen Európában egyedülálló társasági adókulcsot kínál a román jog a mikrovállalkozóknak. Magyarországon például 9%-os TAO-val kell számolniuk a KFT-tulajdonosoknak, ami messze magasabb a román adókulcsnál. Ehhez jön még a magyar 15%-os osztalékfelvétel, ami Romániában alig több mint feleannyi, vagyis 8%-os adóteher mellett vehetik ki a társaságból a pénzüket a tulajdonosok.

Romániát azonban nem csupán az alacsony adóterhek miatt érdemes választani, hanem a 20 milliós piac mérete, a rohamos fejlődésnek indult gazdaság, és a nagyszámú magyar lakosság miatt is érdemes számításba venni. Az utóbbi években számos magyar cég telepedett meg keleti szomszédunknál, főleg a határhoz közeli vállalkozások hoznak létre itt fióktelepet, így számos debreceni, és egyéb határmenti településekről érkeznek Romániába befektetési szándékkal a magyar vállalkozók.