Ezt az 5 kérdést tegyük fel nehéz munkahelyi döntés előtt

Vállalkozás2019. feb. 28.Növekedés.hu

A Harvard Business School egyik professzora összegyűjtötte azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyek jó eséllyel segíthetnek a vállalatvezetői döntéseknél még a legnehezebb munkahelyi problémák megoldásánál is.

Minden vezetőnek kell hoznia nehéz döntéseket – ez együtt jár a pozícióval. Minél nagyobb felelősséget vállal a munkában és az életben, annál gyakrabban kerülhet szembe váratlan problémákkal. Ezek közül egyesek jelentősebbek és összetettebbek, míg mások kisebbnek tűnnek, ez utóbbiak sem nevezhetők azonban könnyűnek vagy jelentéktelennek.

A legnehezebb döntések az úgynevezett szürke zónák, vagyis az olyan helyzetek, ahol a vezető és a csapata bár keményen dolgozott, hogy megtalálják a szóban forgó problémára a megoldást, ám a vezető ennek ellenére sem mindig tudja, mit kell tennie, hogyan kell helyesen döntenie.

Mindezek ellenére döntést kell hoznia. Választania kell, elköteleződni, cselekedni, együtt kell élni a döntése következményeivel, és nem utolsó sorban meg kell győznie másokat, hogy kövessék a szándékait. A szürke zónák tesztelik a vezető képességeit, döntéseit és az emberségét. De hogyan lehet ilyen helyzetekben helyes döntést hozni?

A szürke területek manapság azért különösen kockázatosak, mert hajlamosak vagyunk mindent csak számszakilag kielemezni, miközben

a valóban nehéz kérdések gyakran emocionális és pszichológiai kockázatokat is rejtenek magukban, amelyekre az analitikus eszközök nem képesek választ adni.

Az alapos elemzést követően meg kell vizsgálni a kérdés emberi vetületeit is, amelyhez be kell vetni az intelligenciát, a megérzéséket, a képzeletet és a korábbi tapasztalatokat. Emberként, emberségesen megoldani a szürke problémákat annyit jelent, mint feltenni magunknak a megfelelő kérdéseket és folyamatosan dolgozni, fejleszteni az arra adott válaszokat. Ezen kérdések a mérlegelés és döntés elengedhetetlen eszközei.

Joseph L. Badaracco, a Harvard Business School professzora a Menedzsment a szürke zónában című, tavaly megjelent sikerkönyvében lendületes, gyakorlatias és már-már radikális megoldást nyújt az efféle problémák kezelésére. Amikor már a hagyományos elemzési eszközök kimerülnek, a könyv öt kérdés megválaszolása útján biztosít megoldást a helyes döntés meghozatalához. Ezeket a szerző öt kérdéscsoport köré sorolta:

  1. Mik a döntéseink valódi következményei?
  2. Melyek az ehhez kapcsolódó alapvető kötelességeink?
  3. Mi működhet reálisan a való világban?
  4. Kik is vagyunk valójában?
  5. Mivel tudunk együtt élni?

Az öt kérdés megválaszolása egyszerű, de mégis beható módot nyújt a gondolatok elmélyítésére, a döntések pontosítására és az új perspektívák kialakítására.

A könyvben szerepelő öt kérdést számtalan vezetői tréning, MBA kurzus, kutatási interjú, valamint személyes tanácsadás során finomították és tesztelték.

A kérdések-külön külön is alkalmazhatók, de az elvárt eredmény az együttes alkalmazásukkal érhető el igazán.

Néhány szó a szerzőről: Joseph L. Badacco a Harvard Business School általános management területének professzora. Egyebek mellett az üzleti etika, a vezetés és integritás és a vezetői döntések felelősségének körében írt eddig könyveket.