Extrém sportot űz? – Erre figyeljen

Biztosítás2018. júl 25.Növekedés.hu

Annak, aki extrém sportot űz, nem érdemes spórolnia a biztosítással, amelyet alapos körültekintés és kiválasztás után, személyre szabottan köthet meg. A gondoskodás azért is fontos, mert ha baleset történik, az extrém sport esetén nem térít a társadalombiztosító. Napjainkban sokan már nem elégszenek meg a hagyományos szabadidős tevékenységekkel, egyre többen keresik az adrenalinnövelő elfoglaltságokat, azaz az extrém sportokat. Ide tartozik minden olyan szabadidős tevékenység, amely közismerten veszélyes vagy magasabb kockázatot jelent, végzésük előkészületet, illetve speciális felszerelést igényel. Ilyen sportnak minősül többek között a snowboard, hórafting, vadvízikenu, rafting, airboard, wakeboard, parasailing, könnyűbúvárkodás 40 méterig, hullámlovaglás, windsurf, a hobbi szintű, szabadidős vitorlázás és motorcsónakázás, vizisí, jetski, hegymászás 3000 méterig. De extrém tevékenységről beszélünk hőlégballonozás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, szikla- és jégmászás, barlangászás, rallyzás, hegyikerékpározás kapcsán is. Ezek a tevékenységek, mindamellett, hogy inkább kevesebb, mint több termékben fedezettek, a biztosítók által vállalt extrém sportok köre is igen eltérő.

Az utasbiztosítás

Előfordulhat, hogy például a vitorlázás, az egyik extrém sportra kiterjesztett utasbiztosításban fedezett, azonban a másik – ugyan csak extrém sportra kiterjesztett – biztosításban nem. Tehát minden esetben győződjünk meg arról, hogy az általunk végzett extrém sport nem szerepel a megvásárolt utasbiztosítás kizárásai között, vagy fordítva, tételesen szerepel a feltételekben, biztosított tevékenységként. A biztosítható extrém sportok köre biztosítónként változó, és viszonylag kevés termék nyújt ezekre alapból fedezetet, ezért amennyiben utazása során extrém sportnak minősülő tevékenységet fog űzni, mindenképp a sport utazási okot jelölje meg a díjszámítás során – hívja fel a figyelmet a Netrisk Magyarország első, piacvezető online biztosítási portáljának szakértője.

Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítások viszonylag drágábbak az extrém sportoknál, de jellemzően alacsonyabbak a limitek is egy utasbiztosításhoz képest. Azaz ha magyarországi területre szeretne valaki ilyen fedezetet, akkor balesetbiztosítást tud kötni. Ha ilyen biztosítást köt valaki, érdemes megnézni, hogy az adott termékben milyen sportra van fedezet, mert azokban ugyan úgy található kizárás akár a vizisízésre, de akár a raftingra, jet ski-re is. Lényeges, hogy idehaza alanyi jogon jár minden 3-18 éves gyermek számára az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás. Ezt és az iskolákban köthető tanulóbiztosítást is ki lehet egészíteni magasabb térítést nyújtó biztosításokkal, ebben a korosztályban már évi 8-9 ezer forintért komoly térítési összegű konstrukciók köthetők. Igen ám, de azt kevesen tudják, hogy a fent felsorolt extrém sportok ezekbe nem tartoznak bele. Sőt: az 1997. évi LXXXIII. törvény 18. § (6) e) pontja alapján az extrém sportolás közben bekövetkezett balesetek ellátásának költségeit a társadalombiztosítás sem fedezi.

Melyiket a kettő közül?

A balesetbiztosítás jellemzően fix összegű térítést nyújt, ami a további kiadások fedezésére is fordítható, az utasbiztosítás az ellátáshoz kötődő tényleges költségeket fizeti meg Külföldi területek vonatkozásában inkább az utasbiztosítás javasolt, ha valaki évente csak pár alkalommal űz ilyen sporttevékenységet, vagy egy nyaralás alkalmával – akár egy hirtelen jött ötlettől vezérelve - kipróbálja valamelyiket, mert utasbiztosításban jellemzően magasabbak a limitek és olcsóbb is, arról nem beszélve, hogy abban olyan egyéb más fedezetek is vannak, amelyek egy utazás során jól jöhetnek. Ezekről érdemes tájékozódni az interneten a kalkulátorok segítségével, illetve az online alkuszoknál.

Meglepetés nélkül

Azok a biztosítók, amelyek mégis vállalják az extrém sportokat, pótdíjat kérhetnek a plusz fedezetért, amely általában a díj minimum 50 százaléka, de mértéke a sporttól és a földrajzi helytől függően is változhat. Erről mindenkép előre érdemes tájékozódni, hogy ne a tengerparton vagy az elhagyatott hegyekben és baleset esetén ne is a kórházban érjen a meglepetés. Viszont nemcsak az extrémsportok hódolói, hanem kórházak is biztosíthatják magukat arra az esetre, ha különösen veszélyes sporttevékenység során sérülést szenvedett beteget kell kezelniük. A jogszabályalkotók mindezt azzal indokolták, hogy a különösen veszélyes sportot űzők önként és tudatosan teszik ki magukat az átlagosnál nagyobb kockázatnak. Érdekesség, hogy a  statisztikák szerint a legtöbb sérülést – a hegymászók kivételével – nem a jogszabályban extrémsportnak minősített sportágak űzői szenvedik el. Leggyakrabban biciklistákat, elsősorban BMX-kerékpárosokat ér baleset, de a snowboardos társadalomban is gyakori a sérülés. 

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.