Fontos tudnivaló: erre mindenképp figyeljen mielőtt lakásbiztosítást köt!

Biztosítás2019. szept. 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Szemben az elterjedt tévhittel, a lakásbiztosításoknál a biztosítási összeg meghatározásakor nem az ingatlan vételárát kell alapul venni.

Magyarországon a lakásbiztosítások egészen népszerűnek számítanak: ugyanis az otthonok 70 százaléka biztosítva van. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy ez egy olyan termék, ahol a szerződést pár évente érdemes felülvizsgálni. Ha szétnézünk a piacon könnyen lehet, hogy találunk olyan konstrukciót, ami olcsóbb a meglévőnél vagy jobban igazodik az igényeinkhez.

De persze adja magát a kérdés: mire figyeljünk, ha épp új szerződésbe akarunk belevágni?

Mint a Groupama Biztosítónál elmondták: amikor lakásbiztosítást kötünk, akkor meg kell határozni az ingatlan és ingóságok – azaz az összes bútor, ruha, műszaki cikk, stb. – értékét. Nagyon fontos, hogy az ingatlan és az ingóságok biztosítási összege ennek megfelelően szerepeljen a szerződésben, hiszen egy esetleges kár esetén a biztosítási összeg jelenti majd a kártérítés felső összegét.

A biztosítótársaságok feladata, hogy részletesen tájékoztassák erről az ügyfelet a szerződéskötéskor, segítsenek megállapítani azt az összeget, amelyből szükség esetén a tulajdonos minden értékét pótolni tudja. Gyakori  tévhit, hogy a lakásbiztosítási szerződésben az ingatlan vételárát kell alapul venni a biztosítási összeg meghatározásakor.

Ez valójában nem számít, azt kell összeszámolni, hogy mekkora költségből lehetne a kár időpontjában felépíteni az adott ingatlant, illetve pótolni valamennyi  ingóságunkat – tudtuk meg a Groupama Biztosítótól.

Mint a társaságnál hozzátették: a másik fontos szempont, hogy az ügyfél a biztosító által elvégzett igényfelmérés és tanácsadás alapján az élethelyzetének és igényeinek legmegfelelőbb biztosítási fedezeteket válassza ki, mérlegelve ennek díjvonzatát és anyagi lehetőségeit.

Érdemes figyelembe venni, hogy az alapkockázatok mellett némi plusz díj fejében több más esetre is bebiztosíthatjuk az ingatlanunkat: például egyes csomagok a lakóépületek rejtett hibáiból származó vagy a szolgáltatás-kimaradásból származó károk után is fizetnek.

A Groupama egy tavalyi kutatása megmutatta, hogy a szerződéssel rendelkezők – a magyarok hagyományosan emlegetett árérzékenysége ellenére – a megfelelő ajánlat kiválasztásában az árat az utolsó döntési szempontok közé sorolták. Sokkal fontosabbak olyan szempontok, mint a személyre szabhatóság, vagy a gyors és korrekt kárrendezés.