Húsz százalék felett bővült az AutoWallis újautó-értékesítése az első negyedévben

Biztosítás2020. ápr. 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az előzetes adatok alapján 2020 első negyedévében folytatódott a tavalyi emelkedő trend az AutoWallis csoport új gépjármű-értékesítése területén: a növekedést a nemzetközi eladások vezették 22,5 százalékos bővüléssel, míg belföldön 20,6 százalékkal több jármű talált gazdára. A szolgáltatói üzletágban a szervizórák száma 2,5 százalékkal emelkedett. A gépjárműkölcsönzés terén a bérleti események száma 24,1 százalékkal csökkent a turizmus és az üzleti célú utazások március óta tapasztalt jelentős esése miatt az első két hónap emelkedő trendjét átmenetileg megfordítva.

Tovább bővült az AutoWallis Nyrt. új gépjármű-értékesítése az idei első negyedévben. A növekedésben a csoport Nemzetközi disztribúciós üzletága járt élen, mely az előző évivel összehasonlítva 22,5 százalékkal több, összesen 696 darab új járművet értékesített.

A növekvő trend a Belföldi disztribúciós üzletág új gépjármű-értékesítése esetében is folytatódott: összesen 744 jármű talált új gazdára, ami 20,6 százalékos bővülésnek felel meg. A belföldi számok annak fényében különösen pozitívak, hogy ugyanebben az időszakban az új személygépjármű forgalomba helyezés a magyar piacon 4,9 százalékkal már csökkent a DataHouse adatai szerint.

Az AutoWallis csoport tevékenysége, hatékonysága, üzleti lehetőségei, értékteremtő képessége szempontjából Közép-Kelet-Európa és a Balkán tekinthető a tényleges működési területnek, ahol a jelenleg lefedett 14 közép-kelet-európai országban változó mértékű a növekedés, és az egyes területek összességében az európai átlag feletti növekedést tudnak felmutatni. A bővüléshez hozzájárul, hogy az AutoWallis leginkább a prémium szegmensben van jelen, mely a releváns régió minden piacán növelte részarányát a személygépjármű-eladásokon belül.

Az Autóipari szolgáltatói üzletágban a szervizórák száma 2,5 százalékkal 11.655-re, a gépjárműkölcsönzés kapcsán kalkulált flottaméret 21,1 százalékkal, 539 darabra bővült. A gépjárműkölcsönzés terén a bérleti események száma 24,1 százalékkal csökkent, elsősorban a turizmus és üzleti célú utazás már februárban elindult hirtelen, jelentős, és remélhetőleg átmeneti visszaesése miatt.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a társaság első negyedéves értékesítési adatai alapján elmondta, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozó kormányzati intézkedések negatív gazdasági hatásai részben már érezhetőek voltak az első negyedévben. A társaság számol az új gépjármű vásárlások részbeni halasztásával, amit a Kínában március végén újranyitott autószalonok körében végzett felmérés alátámaszt. A kutatás márciusban, a teljes leállás utáni újranyitáskor 53 százalékos látogatottságot mért, míg éves szinten mindössze 10 százalékos visszaesést vetített előre, majd április elején már 70 százalék körüli látogatottságot, valamint autóértékesítési és szerviz árbevételt mért a kínai kereskedésekben. Az átmenetileg visszaeső értékesítés és a turizmus leállása miatt a csoportban leginkább érintett autókölcsönzés lassulásának negatív hatásai érezhetőek, míg a szervizszolgáltatások – igazodva a működési körülményekhez és szabályokhoz – ma is zavartalanul folynak.