Miközben nyaralunk, lehet, hogy otthon épp kirámolják a lakásunkat. Így védekezzünk!

Biztosítás2018. júl 25.Növekedés.hu

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy jól sikerült nyaralásról arra érünk haza, hogy míg mi gondtalanul pihentünk, betörtek a lakásunkba és az értékes vagyontárgyainkat meglovasították. Mi is tehetünk azért, hogy ne ez a látvány fogadjon minket. Ám még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megtörténhet a baj, ami esetén egy körültekintően megkötött lakásbiztosítás jóvoltából legalább az anyagi kárunk megtérülhet. Sokaknak nehéz megállnia, hogy nyaralási élményeiket azon nyomban megosszák rokonaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel a közösségi oldalakon. Csakhogy e képekből azok is következtethetnek arra, hogy az otthon üresen áll – pláne, ha a fotókon valamennyi családtag szerepel –, akik éppen megfelelő betörési célpontokat keresnek.

Az ő számukra csak kapóra jön, ha korábban még fel is töltöttünk fotókat a lakásunk belsejéről, az értéktárgyainkról, vagy olyan kommenteket posztoltunk, amelyekből kiderül, mit is rejt az otthonunk.
Ezek az információk növelik az esélyét annak, hogy nyaralásunk alatt betörjenek hozzánk. Amit sok esetben még az sem akadályozhat meg, ha a legmodernebb védelmi rendszerekkel szereljük fel a lakásunkat.
Ha viszont a legnagyobb elővigyázatosságunk ellenére is megtörténik a baj, fontos, hogy legyen lakásbiztosításunk, amivel legalább az anyagi kárunk megtérülhet – hívják fel a figyelmet a Netrisk.hu biztosítási portál szakértői.
Egy lakásbiztosítás megkötése alapvető fontosságú, ha vannak vagyontárgyaink – márpedig aligha van olyan otthon, amelyben nincsenek, legfeljebb csak azok összértékében lehetnek eltérések. Lényeges, hogy ne sajnáljuk a pénzt a havi díjakra, a lakásbiztosítás megkötése előtt mérjük fel a vagyontárgyainkat, s az azok értékének megfelelő módozatot válasszunk. A kiegészítő biztosítások közül például az egyik legelterjedtebb a betöréses lopás elleni. Mindig a konkrét biztosítási szerződés ad választ arra, mely események minősülnek biztosítási eseménynek. Ezért elengedhetetlen, hogy a szerződési feltételeket és az ügyféltájékoztatót (különös figyelemmel a kizárásokra) a szerződéskötést megelőzően gondosan olvassuk át – hívják fel a figyelmet a Netrisk.hu szakértői. Valamennyi biztosító lakásbiztosítási szabályzata (szerződési feltétele) előírja azon vagyonvédelmi követelményeket, amelyek megléte szükséges a betöréses lopás elleni kockázat vállalásához. A biztosítók jellemzően az egyes vagyonvédelmi szintekhez káreseményenkénti kártérítési limiteket határoznak meg.
A „betöréses lopás biztosítás” esetén fontos, hogy a biztosított ingatlan védelme megfeleljen legalább az úgynevezett minimális mechanikai védelem előírásainak.
A biztosított értékek nagyságától függően a védelmi követelmények szigorodhatnak.  Állandóan lakott épületek biztosítása esetén érdemes olyan terméket választani, amelyben már megszűnt a betörésvédelmi tábla, így a háztartási ingóságok minimális mechanikai védelménél a szerződésben foglalt biztosítási összegek térülnek. A nem állandóan lakott épületek és az értéktárgyak esetén az ilyen termékben is a védettségi szinttől függ a térítés felső határa, amely általában magasabb, amennyiben a mechanikai védelmet valamilyen elektronikai jelzőrendszer is kiegészíti. Fontos tudni azt is, hogy lakásbiztosítási szerződés megkötésénél a biztosítók nem vizsgálják a meglévő vagyonvédelem színvonalát, mert minden esetben a káridőponti védelem számít. A biztosítók pontos betörésvédelmi előírásait az adott lakásbiztosítási termék szerződési feltételei tartalmazzák. A lakásbiztosítás megkötésével azonban még nem végeztünk, mivel folyamatosan karban is kell tartanunk azt. Ez azt jeleni, hogy évről évre leltárt kell készítenünk a vagyontárgyainkról, például, hogy azok bővültek-e. Ha ugyanis igen, akkor azok értékéhez kell igazítani a lakásbiztosításunkat. Így nem érhet meglepetés, ha egy betörést követően kérjük a kárunk megtérítését a biztosítótól.
Biztos, ami biztos alapon mindenképpen érdemes a vagyontárgyakról fényképet is készíteni, azzal ugyanis bizonyítani lehet, hogy a biztosítónak bejelentett, ellopott tárgyak valóban léteztek.
A betörés észlelését követően a helyszínt érintetlenül kell hagyni és haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget. Össze kell írni, mi tűnt el a lakásból. Ebben segítségünkre lehet az említett – korábban készített – házi leltár. A rendőrség, a biztosító és a saját dolgunkat is segítheti, amennyiben megvannak az ingóságainkról szóló számlák vagy garancialevelek. Fontos betartani azt az általános szabályt, miszerint a kárt az észleléstől számított két munkanapon belül be kell jelenteni a biztosítónak. Ez történhet telefonon, e-mailben, faxon is akár, de a legtöbb esetben már az adott biztosító honlapján is van erre online lehetőség. Betöréses lopás, rablás esetén a kár térítésének egyik feltétele a rendőrségi feljelentés, így azt semmiképpen ne mulasszuk el.
Az otthonunkban tartott készpénzre, valutára, betétkönyvekre, értékpapírokra eltérő szabályok vonatkozhatnak, így erről külön érdemes tájékozódni.
Termékenként változó, hogy milyen módon biztosíthatók ezek az értékek, illetve általában néhány tízezer forintos érték felett előírás, hogy ezeket páncélszekrényben vagy fali széfben kell zárolni. Mint azt már sokan megállapították, nem létezik 100 százalékos megoldás a betörések megelőzése érdekében. Ugyanakkor minden lakásbiztosítási szerződővel szemben követelmény a kár megelőzése, de legalábbis annak enyhítése a tőle elvárható módon. Így távollét előtt gondoskodni szükséges a biztosított helyiségek zárásáról és üzembe kell helyezni a rendelkezésre álló elektronikai jelzőrendszert is. Nyaralás előtt praktikus lenyírni a sövényt, hogy az esetleges betörők láthatóbbak legyenek, érdemes elpakolni a kertből a bútorokat, kertészeti eszközöket, játékokat, és például a létrát se hagyjuk kint a betörőknek, mert ez segít nekik megközelíteni az emeleti szinteket. Ha hosszabb időre utazunk, akkor érdemes megkérni egy barátot vagy rokont, hogy néha nézzen rá a házunkra, lakásunkra, vagy ürítse ki a postaládánkat.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.