Nézzen körül alaposan, mielőtt újrakötné meglévő lakásbiztosítását!

Biztosítás2018. máj 23.Növekedés.hu

Megszokásból vagy lustaságból sokan fogadják el automatikusan a lakásukat biztosító intézmény egy év elteltével megtett ajánlatát, mondván, az a „kis” díjemelés elfogadható ára a macerától való megszabadulásnak. Pedig érdemes alaposan körbenézni a piacon, hiszen egyáltalán nem kizárt, hogy kedvezőbb lakásbiztosítások is elérhetők, a váltás pedig korántsem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják.

„Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott… évi átlagos inflációja alapján lakásbiztosítása, valamint az egyes vagyoncsoportok és a hozzájuk tartozó kiegészítő szolgáltatások következő évi díját… százalékkal, … forintra emeljük” – megszokott formulája ez annak a levélnek, amelyet évente egyszer, mindig a megkötött biztosítás évfordulója előtt minimum két hónappal küldenek ki a biztosítók. Hozzátéve: amennyiben az ügyfél egyetért az új tarifával, akkor nincs semmi teendője, a következő hónapban már a megemelt díjat emelik le a megadott bankszámlájáról, vagy küldenek arról csekket neki.

Csábítóan hangzik, hogy legalább ezzel nincs teendője az egyébként évente csip-csup ügyek ezreivel bajlódó polgárnak. Mégis érdemes egy kis időt rászánni, megvizsgálni, változott-e valami azóta, hogy a lakásbiztosítást megkötötte, s akad-e a mostani helyzetre kedvezőbb feltételű biztosítás – amit nem feltétlenül a díjak alapján szabad megítélni, azt is figyelembe kell venni, hogy mire terjed ki a biztosítás, illetve, hogy a biztosító által közölt biztosítási összegek valóban megfelelő fedezetet nyújtanak-e értékeink védelmére.

A Netrisk.hu szakértői szerint

leggyakrabban az teheti idejétmúlttá a meglévő lakásbiztosítást, ha például az eltelt egy évben felújítottuk az otthonunkat, vagy vásároltunk egy új vagyontárgyat

– mondjuk egy értékes bútort –, esetleg az elektronikai berendezésünket a korábbinál értékesebbre cseréltük. Mivel a lakásbiztosítás a régi értékre köttetett, már korántsem nyújt fedezetet a teljes kárra, így nem biztos, hogy a biztosító által megküldött biztosítási összegek megfelelőek lesznek a számunkra. Ezért érdemes minden évforduló alkalmával összehasonlítani a piacon elérhető lakásbiztosításokat – ezt online könnyedén, egy laptoppal az ölünkben meglehetősen rövid idő alatt megtehetjük. Így ugyanis nem kizárt, hogy olyan ajánlatra bukkanunk, ami ugyanolyan szolgáltatási színvonalat alacsonyabb díj fejében kínál, vagy ugyanolyan összegért sokkal jobb szolgáltatást kaphatunk.

Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy ingatlanunk és vagyontárgyunk ne legyen se alul-, se felülbiztosított.

Gyakori hiba a díjszámítások során ugyanis, hogy az ingatlan biztosítási összegének meghatározásakor az ügyfelek az ingatlan forgalmi értékét veszik figyelembe az ingatlan újraépítési költsége helyett. Ha magasabb biztosítási összeget választunk, értelemszerűen a fizetendő biztosítási díj is magasabb lesz, ugyanakkor a biztosító az ingatlan újraépítési költségére vállal fedezetet. Nem érdemes feleslegesen többet fizetni, de kevesebbet se úgy adjunk ki, hogy a választott biztosítási összegek nem érik el vagyontárgyaink valódi értékét. Ezért évente egyszer érdemes vagyonleltárt készíteni az otthon található holmijainkról. Ez több szempontból is praktikus lehet, lakásbiztosítás esetén például a biztosítási összegek meghatározása mellett egy esetleges kárrendezés során is a segítségünkre lehet.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.