28 ezer forintba kerülhet majd a fizetős oltás Magyarországon

Egészség2021. márc. 20.D.J.

A Nemzetközi Oltóközpont Kft. friss közleménye szerint legalább két hónapot kell várni mire el tudják kezdeni az ügyfeleik oltását. De sok múlik azon is, hogy az ellenük indult friss vizsgálat milyen eredménnyel fog véget érni. Mindenesetre már megvan az, hogy mennyiért fogják adni azt.

A kormány jelenleg nem szeretne magánoltásokat. Legalábbis Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter február végén kizártnak nevezte, hogy a magánszolgáltatók pénzért koronavírus elleni vakcinával oltsanak. Ennek ellenére egy hazai cégnél, a Nemzetközi Oltóközpont Kft-nél ötezer forint ellenében már hónapok óta lehet vakcinát foglalni.

Az előfoglalást a cég tájékoztatása szerint bármiféle kérdés és kezelési költség nélkül visszautalják azoknak, akik végül valami miatt mégsem akarnak élni a lehetőséggel.

Még múlt novemberben indult egy hatósági eljárás ellenük, amely miatt a honlapjukat kicsit át kellett alakítaniuk, viszont a vizsgálat az előfoglalási rendszerükben nem talált problémát. A héten viszont kiderült, hogy újabb vizsgálat elé kell nézzenek. Ezt a fővárosi kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya indította el.

Azt vizsgálják, hogy a Nemzetközi Oltóközpont Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e azzal, hogy pénzért előjegyzést vesz fel, illetve azt is ellenőrzik, hogy a honlapjukon elhelyezett oltással kapcsolatos tájékoztatások teljes körűek és valósak-e. 

Az érintett társaság szerint mivel sem a jogi környezet, sem a gyakorlatuk nem változott,

arra számítanak, hogy az újabb ellenőrzés is megerősíti őket abban, hogy minden rendben van.

Korábban arról volt szó, hogy akár március végén is elindulhat a páciensek magánoltása, de a cégnél most úgy látják, hogy erre a legjobb esetben is két hónapot kell várni.

Még ha ennél hamarabb el is indulnak ugyanis a szállítások, akkor is elfogadhatatlan lenne etikai szempontból rizikócsoportba nem tartozó fiatalokat és középkorúakat oltani mindaddig, míg magasabb kockázati csoportba tartozók vakcinára várnak. Mint mindenki, mi is reméltük, hogy sikerül az eredeti tervek szerint, március 15-re befejezni a veszélyeztetettek oltását – ez azonban nem következett be, és a késés a mi lehetőségeinkre is hatással van

írják.

Ráadásul a megcélzott vakcina engedélyeztetése is késésben van. Bár az oltóanyagot ideiglenesen már engedélyezték, magáncégek csak végleges engedéllyel rendelkező vakcinával olthatnak a jelenlegi szabályozás szerint, ezért nekik tovább kell várnunk, mint az állami egészségügynek.

Viszont fény derült a lehetséges árra. A Nemzetközi Oltóközpont Kft. szerint például egy Pfizer–BioNTech vakcina esetében a kétszeri oltás teljes költsége mintegy 28 000 forintba fog kerülni az előregisztrációs díjjal együtt.

Persze ahhoz, hogy az oltásokat elindítsák még a kormánytól is zöld utat kell kapjanak.