Oltási hét Magyarországon: a legtöbb gyermekkori oltás is három dózisú 

Egészség2021. nov. 22.Haiman Éva

Oltási akcióhetet hirdetett a kormány jövő hétfőtől, így regisztráció és időpontfoglalás nélkül is be lehet adatni bármelyiket a Magyarországon jelenleg elérhető öt vakcina közül. A fő cél, hogy azok is beoltassák magukat, akik eddig valamiért nem tették, de akár a 3. dózist is érdemes most kérni.

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz a kórházi oltópontokon reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak országszerte várnak mindenkit, akár az első, akár az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. 

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Időpontot sem kell foglalni, de jó tudni, hogy így az oltás érkezési sorrendben történik, míg aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot,  az elkerülheti a várakozást.Fontos információ továbbá, hogy a személyi igazolvány és a TAJ-kártya mellett a második és a harmadik dózis esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat is kérik az oltópontokon. Emellett a Hozzájáruló nyilatkozatot is érdemes kinyomtatva és kitöltve elvinni, ez nagyban meggyorsítja a folyamatot (ez a 3. dózisnál is kell). Természetesen az oltópontokon is kötelező maszkot viselni.  

Az akcióhéten a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben szülői hozzájárulási nyilatkozatot kell magukkal vinniük kitöltve a gyerekeknek.

Az oltópontokon öt vakcina lesz elérhető: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott.

Az oltópontok listája és a letölthető nyilatkozatok itt érhetők el. 

Kinek ajánlott a harmadik oltás?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint

mindenkinek ajánlott a harmadik dózis a koronavírus-vakcinából, aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta. De a szakértők szeirnt is mindenkinek, akinek 6-9 hónap eltelt a második dózis vakcina beadása óta.  Magyarországon augusztus 1. óta van bárkinek lehetősége van 3. dózis Covid-vakcinát kérni legalább 4 hónappal a 2. után.

A harmadiknak adandó védőoltás típusát az úgynevezett heterogén oltási séma szerint javasolják kiválasztani, vagyis a megerősítő vagy emlékeztető oltásnak – ha csak nincs ezzel kapcsolatban orvosi ellenjavallat – az erősebb immunválasz kiváltása érdekében érdemesw másfajta vakcinát választani, mint amilyen az első kettő volt.

A koronavirus.gov.hu által ismertetett szakmai ajánlás szerint az, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Az alábbi táblázat segít ennek megértésében:

Alapimmunizálásnál használt vakcinák

A harmadik oltásra javasolt vakcinák

Pfizer (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer

Moderna (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna

AstraZeneca (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca

Szputnyik (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Sinopharm (inaktivált)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm

Janssen (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen

De miért is van szükség 3. oltásra?

Azért, mert ez az emlékeztető oltás, mint a neve is mutatja,

felfrissíti az immunrendszer memóriáját, így az újra fokozott mértékű ellenanyag-termelésbe kezd. A jelenlegi ismeretek szerint a koronavírus elleni vakcináknál az antitestek az oltás után három héttel érik el a csúcsot, majd a mennyiségük körülbelül hathetente feleződik, hat hónap elteltével pedig ismét a védőérték alá csökkennek.

Ez nem azt jelenti, hogy a szervezet akkortól már védtelen, hanem azt, hogy lassabban „kapcsol”, vagyis időbe telik, mire felismeri a behatolót és elkezd elleni dolgozni. Ez pedig különösen aggályos lehet az idősek, az immunkárosodottak és a krónikus betegek, vagy a más szempontból kockázati csoportba tartozók – dohányosok, túlsúllyal küzdők – esetében.  

Az eddigi izraeli adatok szerint a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás a súlyos megbetegedéstől hússzor, a fertőzéstől tízszer nagyobb eséllyel véd meg, mintha nem adnának ismétlő dózist.Kemenesi Gábor virológus Facebook-posztjában azt írta: aki soknak találja a három oltást, azt emlékeztetni szeretné, hogy

a gyermekkori és opcionális oltások közül is a legtöbb 3 dózisos, vagy annál több.

A hosszú távú immunitás kialakításáért még korántsem biztos, hogy nem a három dózisos alapoltás lehet a megoldás – ezt még vizsgálni kell, de amit bizonyosan látunk: működik a delta hullámban!

A tapasztalatok szerint az emlékeztető dózisnál sem kell különösebb oltási reakcióktól tartani, a mellékhatások pedig ugyanolyanok, mint az első vagy a második dózisnál: jellemzően fájdalom abban a karban, ahová a szúrást adták, elesettség, gyengeség, aluszékonyság, hőemelkedés vagy láz, ízületi és izomfájdalom és/vagy fejfájás. Izraelben azok a 60 év felettiek, akik megkapták a 3. Pfizer oltásukat, hasonló vagy kevesebb mellékhatást tapasztaltak, mint a második dózis után.

Az izraeli tapasztalatok azért is fontosak, mert ez az az ország, ahol a világon először kezdték meg a tömeges koronavírus elleni oltásokat, így egyfajta kísérleti laboratóriumként is működik. Ott a védettség növelésére augusztusban indították a harmadik oltási kampányt a legalább öt hónappal korábban, kétszer beoltottak számára.

Egyre több a bizonyítékot nemcsak a vakcinák általában vett hatásosságáról, de arról is, hogy érdemes kérni a harmadik dózist is. A kutatások megerősítették, hogy bár az oltottak is elkaphatják a fertőzést, a súlyos, esetleg végzetes lefolyású megbetegedés ellen kiemelkedően jó védelmet biztosítanak a vakcinák – amennyiben kialakul és még él az immunválasz.

Földesi Imre, a Szegedi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének tanszékvezetője szerint ha még nem telt el 6-9 hónap a 2. oltás óta, akkor érdemes egy antitest-mérést végeztetni, mert az pontosan megmutatja, mekkora az ellenanyag-szint a szervezetben. Az SZTE-n zajló vizsgálat szerint ugyanis egyénenként nagyon eltérően alakulnak az ellenanyag-szintek még az azonos vakcinával, azonos időpontban, azonos előzménnyel (tehát, hogy átesett-e az illető korábban koronavírus-fertőzésen) oltottaknál is. A tanszékvezető szerint – a Roche cég tesztjét alapul véve – 200 és 500 U/ml közötti értéknél érdemes felvenni a 3. oltást, attól függően, mennyire van kitéve a fertőzésnek az egyén.

Az ellenanyagszint-mérés a tanszékvezető szerint azért is ajánlott, mert az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy az ismétlő oltás ráerősít a szervezetben egyébként is jelen lévő, elsősorban ízületi gyulladásos folyamatokra.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint Magyarországon már meghaladta a 6 milliót az oltottak száma, a harmadik oltást eddig 1 millió 765 ezren kérték és kapták meg.