Állandóan szorong a háború miatt? Szakember szerint ezt érdemes tenni, ha csökkenteni akarjuk a stresszt

Egészség2022. márc. 17.B.F.

Az orosz-ukrán konfliktus azoknak is megterhelő lehet lelkileg, akik közvetlenül nem érintettek, és távolabbról követik figyelemmel az eseményeket. Noel McDermott pszichoterapeuta, a Psychotherapy and Consultancy alapítója olyan módszereket javasol, amelyek segítségével csökkenteni lehet a háború okozta szorongást.

Hétköznapi teendők a fókuszban

A szakember azt tanácsolja, hogy

írjuk le egy papírra az összes olyan gondolatunkat, amelyek szorongással töltenek el, és „cseréljük ki” őket olyan hétköznapi dolgokra, mint például: „el kell mennem bevásárolni, „mosnom kell ruhát” vagy „a gyerekekkel kell foglalkozni”.

Nem tudjuk 100 százalékosan megakadályozni, hogy aggódjunk, de érdemes írásban, vagy fejben készíteni egy listát minden nap a hétköznapi teendőkről, amelyek kevesebb stresszel járnak, és ezekre koncentrálni elsősorban – írja az inews brit napilap.

Ne keressünk bizonyítékokat a legrosszabb félelmeinek alátámasztására

Folyamatosan keressük azokat a híreket, amelyek alátámasztják a legrosszabb félelmeinket? A pszichoterapeuta kiemeli, hogy ezt a gyakorlatot mindenképp kerülni kell,

ne vesszünk el a megrázó képek és drámai hírforrások útvesztőjében – inkább az „itt” és „most” legyen a fókuszban.

Tartsunk szünetet a hírek olvasásában

Ha egy életveszélyes események vagyunk szemtanúi, még ha csak másodkézből is, az fokozott érzelmi reakciókat válthat ki

– mondja McDermott. Szerinte tudatosan érdemes figyelni arra, hogy milyen gyakran olvasunk/nézünk híreket, különösen akkor, ha még gyerekek is vannak a házban.

Alvás és edzési rutin kialakítása/folytatása 

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy időben menjünk lefeküdni és időben is ébredjünk fel reggel. Kerüljük a túl sok koffein és alkohol fogyasztását, mert ezek befolyásolhatják az alvás minőségét.

A szakértő szerint a testmozgás segíthet a szorongás csökkentésében, különösen a nagy intenzitású edzések, például a kickbox.

Táplálkozás, hidratálás

A testünk jelzései összezavarodhatnak ha szorongunk, ezért úgymond mesterségesen kell átvennünk az irányítást – véli a szakember.

Együnk rendszeres időközönként, akár van étvágyunk, akár nincs. Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk hamar kimerülhet.

Fontos kielégíteni az alapvető szükségleteit, különben még rosszabbul érezhetjük magunkat.

Ne racionalizáljuk az aggodalmunkat

Nincs sok értelme azt mondogatni magunkban, hogy „nem kellene pánikba esnem”, vagy azt mondani, hogy „ésszerűtlen így érezni”, mert az csak rontani fog a helyzeten.

Nem tudjuk, hogyan alakulnak a dolgok Ukrajnában, nem tudjuk irányítani, és nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy azt gondoljuk, hogy tudnánk. A szakember szerint annyit kell tennünk, hogy azt mondjuk: „Aggódom, és reagálnom kell erre az érzésre, meg kell próbálnom kezelni, amennyire csak tudom, itt és most.”