Átoltottságban Kuba a világelsők között, saját vakcinája is van már

Életmód2021. nov. 28.Sz.A.

Globálisan a legmagasabb átoltottságot az Egyesült Arab Emirátusokban és Kubában érték el.  A karibi sziget saját fejlesztésű vakcinával is rendelkezik, melyet Soberana néven jegyeztek be.

A kubai orvosok magas szintű munkájáról és világszerte elért sikereikről ebben a cikkben írtunk részletesebben. Ma már az egészségügyi dolgozóik nagyobb árbevételt produkálnak, mint a turisztikai vagy az agrárszektor.

Jellemző, hogy jelenleg Kuba több orvost küld ki külföldre, mint a G7-es országok együttvéve.

Így álhatott elő az a fura helyzet, hogy miközben az egyik oldalról Kubában sok helyen áram és gázhiány van, a betegellátás színvonala kifejezetten jó. Még úgy is, hogy a kórházak felszereltségével azért általában komoly problémák vannak. Így is a várható élettartam kifejezetten magas: a férfiaknál 77, a nőknél 81 év.

Vagyis csak két-két évvel vannak lemaradva az Egyesült Királyság adataitól. Annyi orvost képeznek, hogy Kubában minden 150 állampolgárra jut egy doktor. Ezzel az aránnyal pedig megelőzik jószerivel az összes fejlett országot.

A kubai teljesítmény azért is egyedülálló, mert nagyon későn kezdték meg az oltást.

Nyáron még egymást érték a tüntetések az áruhiány és a magas infláció miatt, a gazdasági helyzetet pedig az összeomló turizmus pecsételte meg.

A magas átoltottság miatt vannak napok, amikor egyetlen koronavírussal kapcsolatos halálesetet sem regisztrálnak a 11 milliós országban.