Kiderült, hányadik helyen állunk átoltottságban az EU-ban: Ausztriát előzzük

Egészség2021. júl. 27.Sz.A.

Magyarországon 100 főre 105 beadott oltás jut, ami jobb mint az uniós átlag. Ha a remekül teljesítő miniállamokat nem vesszük, most a hetedik legjobb helyen állunk az EU-ban, Ausztriánál egy kicsivel jobban.

A legjobb átoltottsággal Gibraltár és Izland rendelkezik Európában, ami pedig az Európai Unióhoz tartozó tagállamokat illeti, az első helyen Málta áll 100 főre vetítve közel 170 beadott oltással, Dánia a második 120 oltással - olvasható ki az OurWorld In Data adataiból.

Nálunk eddig 105,3 oltást adtak be, Ausztriában ennél eggyel kevesebbet, Svájcban pedig 100-at, ami nagyjából megegyezik a svédországi szinttel.

Az EU átlaga jelenleg 101, a visegrádi államok között hazánk egyértelműen a legelőrébb tart az oltási programmal.

Az EU tagállamok átoltottsági sorrendje a következő:

  1. Málta
  2. Dánia
  3. Belgium
  4. Portugália
  5. Írország
  6. Hollandia
  7. Ciprus 
  8. Magyarország
  9. Ausztria
  10. Svédország

Kissé az EU-átlag alatti az átoltottság Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban, és Szlovákiában is. Kifejezetten rossz a helyzet azonban a románoknál (48 dózis/100 fő), és Bulgáriában (28 beadott oltás/100 fő).

Globális szinten a lakosság beoltottsági aránya Kanadában a legmagasabb, átlépte a 70 százalékot a legalább egy koronavírus elleni dózist felvettek aránya. Az alábbi ábrán sötéttel a két oltással, világosabbal az egy oltással rendelkezők aránya látható a nagyobb népességű országokban.

Globális szinten a lakosság beoltottsági aránya Kanadában a legmagasabb, átlépte a 70 százalékot a legalább egy koronavírus elleni dózist felvettek aránya

A kórházakban ápoltak számának változásán jól látszik, hogy a negyedik hullám felfutóban van, de az előző hullámokhoz képest sokkal kevesebb a súlyos betegséggel kórházban ápoltak száma, ami egyértelműen az oltásoknak köszönhető.

A kórházakban ápoltak számának változásán jól látszik, hogy a negyedik hullám felfutóban van

A halálesetek alakulásánál is hasonló tendencia figyelhető meg, miközben már a delta variáns a legtöbb, magas fertőzöttségű országban vált a dominánssá.

A legtöbben az Egyesült Államokban haltak meg eddig, több mint 610 ezren, India, Mexikó és Brazília is rengeteg halálos áldozatot jelentett. Európában a fertőzés szövődményeibe a legtöbben az Egyesült Királyságban hunytak el.

A világon ma reggelig hivatalosan 194 676 845 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 4 167 078 a baltimore-i John Hopkins Egyetem adatai szerint.