Chiamag helyett lenmag, szezonális és helyben termő alapanyagok - itt a friss táplálkozási ajánlás 

Egészség2021. nov. 20.H. É.

Minél inkább szezonális a táplálékunk, annál jobb, főleg, ha egyben helyi termelőktől való, mert ezzel még a fenntarthatóságért is teszünk – ez az egyik fő üzenete a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége frissített táplálkozási ajánlásának.

Öt év nagy idő, ha azt vesszük, hogy ennyi idő alatt mennyire meg tudnak változni a fogyasztási szokások és az élelmiszerválaszték, valamint egy sor dolog, ami összefügg a táplálkozással. Márpedig ennyi ideje már, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) közzétette az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.

A Magyar Tudományos Akadémia ajánlásával készült OKOSTÁNYÉR® megújításánál így ma már azt is figyelembe vették, hogy Magyarországon az ökológiai lábnyomunk 40 százalékáért az étrend felelős – beleértve az élelmiszerelőállítást, a -fogyasztást és –kereskedelmet, valamint a pazarlást is. A fenntarthatóság kérdését így az ajánlásban sem lehetett megkerülni – mondta a növekedés.hu érdeklődésére az MDOSZ elnöke.

Szűcs Zsuzsanna hozzátette: ezért a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kapott az ajánlásban a szezonalitás és a lokalitás, ami az egészségnyereségen túl környezeti szempontokból is fontos. A szakemberek szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy

az egészséges étrendhez nem kellenek olyan, a világ másik feléről származó szuperélelmiszerek, mint az avokádó, vagy a chia mag, hiszen vannak ugyanilyen kiváló hazai élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, vagy akár a lenmagZöldségből és gyümölcsből kicsit meg is emelték a dietetikusok a fogyasztásra vonatkozó ajánlást, és napi 40 deka helyett már fél kilogrammot javasolnak, mivel egyre több vizsgálat igazolja a betegségmegelőzésben betöltött szerepüket.

A legmarkánsabb változás azonban, hogy konkrét ajánlásokat tettek a húsfogyasztás mértéke, gyakorisága, összetételére. Mint az elnöktől megtudtuk,

vörös húsból hetente legfeljebb 30-50 dekagramm fogyasztását javasolják. Feldolgozott húskészítményeket – szalámikat, kolbászokat – pedig a dietetikusok szerint a lehető legkisebb mennyiségben kellene csak magunkhoz venni,

elsősorban azért, mert ezek nagy mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a bélrendszeri daganatok kialakulásával, ami szerepel az első három leggyakoribb onkológiai megbetegedés között.

Az MDOSZ ezért azt is tanácsolja, hogy minden héten iktassunk be egy húsmentes napot, ekkor tejtermékkel, tojással, hallal, növényi fehérjével biztosítható a szervezet fehérjeszükséglete. Az új ajánlásban egyébként is kiemelt helyen szerepelnek a növényi fehérjeforrások, a hüvelyesek, a diófélék, a dietetikusok ugyanis a minél változatosabb fehérjefogyasztást szorgalmazzák.

Manapság sokan váltják ki a tehéntejet növényi italokkal. Szűcs Zsuzsanna itt arra hívja fel a figyelmet, hogy aki ilyet vásárol, az elsősorban a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, a kálciummal, d-vitaminnal dúsított termékeket válassza. Mivel a növényi tejek fehérjetartalma jelentősen elmarad a tehéntejétől, a hiányzó fehérje pótlására fokozottabban figyelni kell az étrendben.

Az egészséges étrend mindazonáltal továbbra is négyféle összetevőből áll:  gabonafélékből, fehérjékből (húsból, halból vagy tojásból, tejből és tejtermékekből),  zöldségekből és gyümölcsökből. Az új OKOSTÁNYÉR® ajánlásai innen tölthetők le: https://mdosz.hu/.../wp.../uploads/2016/03/okostanyer.pdf