Magyarországon nincs több trombózisos eset, folytatódik az oltás az AstraZenecával

Életmód2021. ápr. 8.H. É.

Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya, az AstraZeneca is biztonságos – közölte a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, egyértelművé téve, hogy Magyarország az eddigi rendben folytatja az oltást a vakcinával. A tisztifőorvos pedig arról beszélt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, hogy az oltásokat megelőzően több trombózisos eset volt, mint az óta.

Magyarországon csak olyan vakcinát adunk be, amely megbízható, megvizsgált és védettséget ad. Az AstraZeneca is ilyen, csak az Egyesült Királyságban 18 millió embert oltottak be vele – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely szerint az oltóanyaggal kapcsolatos dilemmák mögött a gyógyszergyárak konfliktusai húzódnak meg, "üzleti küzdelmekről van inkább szó, semmint valós egészségügyi kockázatokról", és arra kérte az embereket, hogy ezeknek ne dőljön be.

Azt mondta: nem változtatnak az eddigi oltási gyakorlaton, mert sem az európai, sem a magyar hatóságok nem módosítottak az alkalmazási előiraton. Igyekezett megnyugtatni mindenkit, senkinek sem kell félni egyetlen engedélyezett vakcinától, így az AstraZenecától sem. 

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: 2019-re visszamenőleg elemezték a tromboembóliás eseteket, és azt találták, hogy a Covid-oltásokat megelőzően sokkal több trombózisos esetet jelentettek, mint az óta. Az AstraZeneca vakcinájával sem találtak többletmegbetegedést, és mivel az EMA továbbra is javasolja a vakcina használatát, egyértelműen kijelentve, hogy az alkalmazása lényegesen előnyösebb, mint a betegség, a magyar hatóság is e szerint jár el. Mint az országos tisztifőorvos fogalmazott: az EMA csak a lehetőségét mondta ki a vérrögképződésnek, jelezve, még további vizsgálatok szükségesek a bizonyos összeföggésről. 

A növekedés.hu részletes adatokat kért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetettől (OGYÉI) a vakcinákkal kapcsolatos mellékhatás-bejelentésekről. Mihelyt választ kapunk ezekre, cikkünket frissítjük.

Amit biztosan tudni lehet, az az, hogy a brit oltóanyagból Magyarországra április 8-ig 666.700 dózis érkezett, és 423.915 adagot adtak be az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint.