Magyarországon eddig 411 ezer dózis Astrát adtak be - Vajon mi lesz velük?

Egészség2021. ápr. 6.H. É.

Egyértelműnek nevezte az AstraZeneca Covid-vakcinája és egyes tromboembóliás esetek között az összefüggést egy lapiterjúban az Európai Gyógyszerügynökség védőoltásokért felelős vezetője. Hivatalos nyilatkozat a szervezet részéről csak a napokban várható, de már Nagy-Britanniában is vizsgálat indult az ottani ritka agyi vérrögképződéses megbetegedések és halálesetek miatt.

Elmondhatjuk, hogy egyértelműen van kapcsolat az oltással, de azt még nem tudni, hogy mi okozza ezt a reakciót – Marco Cavaleri, az az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) védőoltásokért felelős vezetője nyilatkozott így a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca vakcinája közötti összefüggést firtató kérdésre az olasz Il Messaggero című lapnak adott interjújában.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalosan ugyanakkor azt közölte az Agence France-Presse-szel, hogy az oltás és az esetleges mellékhatások felülvizsgálatára irányuló eljárás még nem zárult le, az EMA biztonsági bizottsága, a PRAC ezen a héten ülésezik, a vizsgálat eredményét várhatóan e hét szerdán vagy csütörtökön jelentik be.

Az EMA 14 halálesetet vizsgál, amelyel március 22-ig következtek be az AstraZeneca vakcinájával beoltottak között, ezek ritka agyi vérrögképződésre, agyi vénás sinus trombózisra (CVST) utalnak, alacsony vérlemezkeszámmal együtt. A bejelentett esetek között nagy arányban voltak fiatal és középkorú nők.

"Próbálunk pontos képet kapni a történésekről, pontosan meghatározni ezt a szindrómát" – mondta a lapnak Cavaleri, aki szerint az oltottak között több az ilyen eset a fiatalok körében, mint az várható.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) is vizsgálja, lehet-e összefüggés az AstraZeneca oltóanyaga és a vérrögképződéses esetek között. Az MHRA kimutatta, hogy

az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból március 24-ig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, a beoltottak közül harminc embernél fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája. Hét páciens meghalt.
Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár a BBC brit közszolgálati rádió keddi hírműsorának nyilatkozva azt mondta: nagyon szoros figyelemmel követnek minden olyan bejelentést, amely a vakcina alkalmazása után jelentkező esetleges negatív reakciókról érkezik. Hozzátette: szakértői becslések szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete és február vége között az Oxford/AstraZeneca-vakcina és a Pfizer/BioNTech-oltóanyag egyenként hozzávetőleg 6300 emberéletet mentett meg Nagy-Britanniában.

Emlékezetes, az EMA még márciusban gyorsított eljárást indított az AstraZeneca Covid-vakcinájának vizsgálatára, miután több trombózisos megbetegedést, illetve halálesetet jelentettek a beadást követően. Az EMA előzetes véleménye akkor az volt, hogy nem kapnak többen trombózist a vakcinával oltottak közül, mint általában a lakosság körében, és hogy az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat, ezért a vakcina továbbra is használható. Ennek ellenére, biztonsági okokból az EMA kockázatértékelő bizottsága gyorsított eljárásban vizsgálja az eseteket és azt a gyártási tételt, amelyből 1 millió adagot osztották szét 17 EU-tagállamba.

Az Egészségügyi Világszervezet, valamint az MHRA is azon a véleményen van jelenleg, hogy az folytatni kell az oltóanyag alkalmazását, mert a Covid-19 fertőzés és szövődményeinek megelőzésében nyújtott előnyök továbbra is messze felülmúlják a kockázatokat.

A ritka, de súlyos véralvadási esetek miatti aggodalom azonban erősebbnek tűnik: az elmúlt hetekben több mint egy tucat európai ország  felfüggesztette fel egy időre a brit vakcina használatát, illetve korlátozták csak az idősebb korosztályra azt.

Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Finnországban, Svédországban, Izlandon, Olaszországban, Spanyolországban és Észak-Macedóniában ugyan folytatják az oltásokat ezzel a vakcinával, de az alkalmazását az idősebb lakosságra korlátozták, míg Dánia és Norvégia teljesen felfüggesztette a beadását. A tengerentúlon, Kanadában szintén csak az idősebbeket oltják az AstraZenecával, az Egyesült Államok pedig még nem engedélyezte a használatát.

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága is azt javasolta a minap a kabinetnek, hogy a vérrögképződési kockázat miatt a 60 évnél fiatalabb korosztálynál ne használják az az AstraZeneca oltóanyagát.

Neil Ferguson, a londoni Imperial College professzora hétfőn a BBC-nek elmondta, egyre több bizonyíték van arra, hogy különösen az AstraZeneca oltáshoz ritka kockázat társul – ami alacsonyabb számban társulhat más vakcinákhoz is –, ezek a szokatlan, alacsony vérlemezkeszámú vérrögök. "Úgy tűnik, hogy a kockázat életkorhoz kötődik, és valószínűleg a nemhez kapcsolódnak."

A vizsgálatok és a negatív feltételezések miatt sokan ódzkodnak az AstraZeneca védőoltásától. Romániában egy hír szerint az előjegyzettek 28 százaléka – mintegy 99 ezer ember – lemondta az AstraZeneca oltást azt követően, hogy megjelentek a hírek az oltóanyag lehetséges mellékhatásairól. Az országban a hivatalos közlés szerint egyetlen olyan trombózisos esetet sem jegyeztek fel, mely az oltással lenne összefüggésbe hozható.

Arról, hogy Magyaroszágon volt-e ilyen eset, még nem hoztak nyilvánosságra információt. A növekedés.hu megkérdezte erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), amely a vakcinákkal kapcsolatos mellékhatás-bejelentéseket gyűjti. Mihelyt választ kapunk ezekre, cikkünket frissítjük.

Amit biztosan tudni lehet, az az, hogy a brit oltóanyagból Magyarországra eddig 448.300 dózis érkezett, és április 5-ig 411.679 adagot adtak be az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint

Az Európai Unió országai között április 5-ig összesen 22 millió 356 ezer adag AstraZeneca oltást osztották szét. A legtöbb, majdnem 4,5 millió adag Franciaországba, 3,8 millió Németországba, csaknem 2,8 millió pedig Olaszországba érkezett, de Spanyolországban és Lengyelországban is meghaladja a 2 milliót a beadható dózisok száma.