Hivatalos: mégis van gond az Astra-oltással

Egészség2021. ápr. 7.H. É.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a szokatlan véralvadást is fel kell tüntetni az AstraZeneca Covid-19 vakcinájának lehetséges mellékhatásaként. Nagy-Britanniában már le is állították a 30 évnél fiatalabbak oltását a készítménnyel. Magyarországon is várhatók fejlemények, különösen, hogy a héten ezzel a vakcinával is folytatódnának az oltások.

Az Európai Gyógyszerügynökség ügyvezető igazgatója, Emer Cooke szerda délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy valószínűleg az oltást követő immunválasz okozhat egyeseknél vérrögképződést, amire fel kell hívni az oltandók és az orvosok figyelmét is.

Hozzátette: a kockázatértékelési bizottság vizsgálata megerősítette, hogy az AstraZeneca vakcina előnyei a Covid-19 megelőzésében összességében felülmúlják a feltárt mellékhatások kockázatát. Az oltóanyag hatékony, megakadályozza a súlyos betegségeket és a kórházi kezelést, és életet ment. 

Az ad hoc szakértői csoport mélyreható elemzése során mindazonáltal arra a következtetésre jutott az EMA, hogy az AstraZeneca vakcinával végzett oltást követően szokatlan véralvadási eseteket fel kell sorolni a vakcina lehetséges mellékhatásaként. 

A jelenlegi rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem sikerült megerősíteni speciális kockázati tényezőket, mint például az életkor vagy korábbi alvadási rendellenességek, az ilyen esetek megfigyelhetők voltak minden életkorban, férfiaknál és nőknél is. 

Valószínű magyarázat ezekre a ritka mellékhatásokra az, hogy a vakcinával szembeni immunválasz hasonló állapothoz vezet, mint ami heparinnal kezelt betegeknél néha előfordul, ezt heparinnal indukált alacsony vérlemezkeszámnak hívják. 

Fontos, hogy mindkét oltott és egészségügyi szakember tisztában legyen e szokatlan véralvadási rendellenességek jeleivel és tüneteivel, hogy gyorsan észrevehessék őket a kockázatok minimalizálása érdekében – közölte az EMA igazgatója.

Hozzátette: folytatni fogják az összes engedélyezett Covid-19 vakcina hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozóan tudományos bizonyítékok nyomon követését, és szükség esetén további ajánlásokat fognak kiadni.

Az EMA bejelentésével egy időben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) közölte: Nagy-Britanniában ezentúl más készítménnyel oltják a 30 évnél fiatalabbakat.A szigetországban március végéig 79 embernél tapasztaltak vérrögképződést az AstraZeneca oltása után, közülük 19-en meghaltak.

Az AstraZeneca a döntésekre reagálva saját weboldalán jelezte: aktívan együttműködik a szabályozókkal a termékinformáció kért változásainak végrehajtása érdekében. Emellett dolgozik annak megértésén, milyen okok megmagyarázhatják ezeket a rendkívül ritka eseményeket.

Várható, hogy Magyarország is lép az EMA-döntést követően, Müller Cecília országos tisztifőorvos legalábbis azt mondta szerda délelőtt, hogy az európai vizsgálat eredményét a magyar hatóságok is figyelembe veszik – mondta a tiszti főorvos. 

A brit oltóanyagból Magyarországra eddig 448.300 dózis érkezett, és április 5-ig 411.679 adagot adtak be az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint, és a héten folytatódnának a készítménnyel az oltások. 

Világszerte csaknem 200 millió ember kapott eddig AstraZeneca COVID-19 vakcinát. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudomásul vette, hogy a jelenlegi információk alapján ok-okozati összefüggést találtak a vakcina és a vérrögképződéses esetek között, de hozzátették: további speciális vizsgálatokra van szükség az oltás és a lehetséges kockázati tényezők közötti potenciális kapcsolat teljes megértéséhez. 

Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök járványügyi főtanácsadója is megszólalt a témában szerdán, közölve: az Egyesült Államoknak nincs szüksége a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett Covid-vakcinára.