VEGYÜNK-E MAGYAR ÁLLAMPAPÍRT?

Egyéb2018. feb. 20.Növekedés.hu

A kamatok immár évek óta igen alacsonyak, úgy a világ nagy részén, mint itthon, így érdemes átnézni, milyen hozamot érhetünk el kockázatmentes befektetésekkel. Legkézenfekvőbb a hazai állampapírok áttekintése, melyek között vannak szinte teljesen hozammentese és viszonylag jó kamatozásúak is. Az európai jegybankok többsége nagy mélységbe vitte le alapkamatait, az EKB egész nulláig, az MNB esetében 0,9 százalék, de az itthoni monetáris politika célja az, hogy a bankközi kamatok ennél is lényegesen alacsonyabbak legyenek. Az egyik fő cél kontinens szerte az infláció felpörgetése, a fejlettebb országokban 2 százalék a cél, nálunk 3. Haladunk is a kitűzött cél felé, a mi inflációnk tavaly már el is érte a 2,4 százalékot.

Reálhozamot szeretnénk

Igen ám, de ha infláció van, akkor a megtakarítók szeretnének legalább akkora hozamot elérni, amennyi a pénzromlás, de ha lehet, egy kicsit többet is, hogy némi reálhozam is adódjon. Ez alapesetben jogos elvárás, de nem mindig valósítható meg. Volt már példa a befektetők szempontjából nagyon kedvező helyzetre is: a jegybanki alapkamat, az állampapírhozamok, sőt a banki kamatok is igen magasak voltak, jóval meghaladták az inflációt. Ez persze nem tett jót a gazdaságnak, ezért nem is volt fenntartható. Mit tehetünk azonban most, amikor a kamatok alacsonyak, az infláció pedig emelkedik, mégpedig célzottan? Legjobb, ha abból indulunk ki, hogy ha egyszer alacsony a kamatkörnyezet (nem lesz mindig így), akkor meg kell becsülnünk szinte bármilyen kockázatmentes kamatot vagy hozamot.
A jó hír az, hogy miközben a széles körben, vagyis intézmények által is vásárolható állampapírok hozama valóban igen szerény, létrehoztak csak magánszemélyek által vásárolható állampapírokat is, magasabb kamatozással.

Stabil hozam rövid lejáratra

Ezáltal lehetővé vált, hogy a lakosság értékelhető kamatot kapjon megtakarításaira, ezeket a lehetőségeket nézzük át. Alapvetően két kategóriába oszlanak ezek a papírok: az egyik fix kamatozású, rövidebb lejáratú (egy és két éves), ezeket régen Kamatozó Kincstárjegynek hívták, most már Magyar Állampapírnak. Jelenleg kétféle sorozat kapható: az egyéves és kétéves lejáratú. Minden héten van kibocsátás, így folyamatosan lehet belőlük vásárolni. Az egyéves papír kamata jelenleg 2 százalék, a kétévesé 2,5. Előbbi ugyan nem éri el a jelenlegi inflációt, utóbbi nagyjából megegyezik vele, de ha figyelembe vesszük a rövid lejáratot, megfelelőnek tűnik a stabil hozam a jelenlegi kamatkörnyezetben. A kamat ráadásul változhat, elképzelhető, hogy ha az infláció később eléri a jegybanki célt, ezen állampapírok kamatát is megemelik (a korábbiakban is voltak emelések és csökkentések egyaránt).

Inflációkövető

Van ugyanakkor egy másik típusú állampapír, az inflációkövető Prémium Államkötvény.
Ennek lényege, hogy a mindenkori infláción felül fizet egy bizonyos prémiumot, így megvalósul az a jogos befektetői óhaj, hogy egy kis reálhozam is legyen.
Jelenleg 3 és 5 éves lejáratú kötvények kaphatók, a most elérhető rövidebb lejáratú a 2021/K jelű állampapír, amely az infláción felül 1,1 százalék kamatprémiumot fizet, a jelenlegi kamatperiódusban éves szinten 3,5 százalék a kamat. A hosszabb lejáratú elérhető kötvény a 2023/J, ami 1,4 százalékos kamatprémiumot ad. Az első kamatperiódusban most így összesen 3,8 százalékos kamatot fizet, és minden év szeptemberétől az előző év inflációja alapján számítják újra a kamatot. Így szeptembertől megint 3,8 százalék lesz a tavalyi 2,4 százalékos infláció alapján, 2019 szeptemberétől pedig értelemszerűen az idei infláció képezi az alapot. Az inflációkövető állampapírok kamata így elég vonzó, persze figyelembe kell venni a hosszabb futamidőt és azt is, hogy 15 százalékos adó terheli a kamatot, hacsak nem kerülnek a papírok tartós befektetési számlára. A papírokat ugyanakkor nem feltétlenül kell lejáratig megtartani: a forgalmazó Államkincstár 99 százalékos nettó vételi árfolyamon bármikor megvásárolja őket, így befektetésünkből összesen egy százalék lejön, függetlenül attól, hogy mennyi idő után adjuk el a kötvényt. Ha lejárat előtt van szükségünk a pénzre, ez nem olyan nagy érvágás.

Jelenleg a legjobb

Összefoglalva a helyzetet: az említett állampapírok igen jó befektetések ahhoz képest, hogy Európa-szerte elenyésző hozamok érhetők csak el, és itthon sincs más, érdemi lehetőség, amíg az alapkamat és a bankközi kamatok szintje igen alacsony, márpedig az MNB tervei szerint jó darabig így lesz még. Végül megemlítjük az euróban jegyezhető Prémium Magyar Állampapírt, melyből jelenleg a 2021Y sorozat kapható. Ennek kamatprémiuma 1 százalék az eurózóna inflációja felett, most az első, szeptemberig tartó kamatperiódusban így 2,2 százalék a kamat.