10 SZÁZALÉKKAL IS NÖVEKEDHET A VILÁGGAZDASÁG LEENDŐ HÚZÓMOTORJA

Elemzések2018. ápr 19.Növekedés.hu

A nagy gazdaságok közül messze India növekedése a legnagyobb idén várhatóan 7,5 százalék körüli értékkel, sőt, a kisebb gazdaságok közül is csak 4-5 ország előzi meg. Egy indiai cégvezető szerint akár 10 százalék is lehet a növekedés, de vajon miért is fontos ez nekünk, Európának és ezen belül Magyarországnak?

Dél-kelet Ázsia

A világ két legnépesebb országa, India és Kína átlagosan 6,5-7 százalékos gazdasági növekedést produkál, és mivel a kettő összlakossága 2,7 milliárd, több mint az emberiség harmada, ez igen fontos tényező az egész világgazdaság szempontjából. Ráadásul a térségben van még néhány hasonló növekedést produkáló ország, mint Banglades, Kambodzsa, Mianmar (a korábbi Burma) és Vietnam. Ez összesen 3 milliárd ember, a jelenlegi emberiség 40 százaléka. Az országcsoporton belül a növekedés üteme hasonló, azonban igen nagy eltérés van abban, hogy a fejlettség melyik stádiumában van az adott ország. Kínában már közel 40 éve zajlik a gyors növekedés, ami azt eredményezte, hogy az ország a második legnagyobb gazdaság lett Amerika után, de ha vásárlóerő-paritáson számoljuk, már az első hely tulajdonosa. India ugyanakkor jóval alacsonyabb szinten van, nemrég indult csak a gyors növekedés, a Kínával majdnem azonos lakosságszámú ország GDP-je csak ötöde a kínainak, igaz, vásárlóerő-paritáson az eltérés csak két és félszeres.

Helycsere

Kínát mostanában a világgazdaság húzómotorjának szokták tekinteni, tekintettel arra, hogy az immár viszonylag nagy vásárlóerővel rendelkező ország nem csak a világ gyára, hanem egyúttal hatalmas piacot is jelent, melyre az egész világ szállíthat. Amikor a kínai növekedés visszaesett 10 százalék alá, majd beállt a mostani 6-7 százalék közti érték, sokan megijedtek attól, hogy kifullad ez a húzómotor, vagy legalábbis kevéssé fog húzni.
Az égig ugyanakkor nem nőhet Kína: egy adott szinten óhatatlanul le fog lassulni a növekedése a fejlettebb gazdaságokban jellemzőbb szintekre, viszont az alacsony bázisról induló, de addigra már viszonylag nagyra növekedő indiai gazdaság átveheti majd a helyét.
Különböző becslések vannak arra vonatkozólag, hogy mennyi idő alatt mekkorára növekszik az indiai gazdaság. Ami szinte biztos, hogy idén folyó áron számolva megelőzi Franciaországot és Nagy-Britanniát, így a világ ötödik legnagyobb gazdasága lesz Amerika, Kína, Japán és Németország után.

Felértékelődés

Ez persze azt jelenti, hogy az egy főre jutó GDP még csak huszada a most megelőzendő britnek, mivel a két ország lakossága között 20-szoros különbség van. Igaz, vásárlóerő-paritáson sokkal jobb a helyzet, vagyis egy indiai polgár nem az angol szint huszadán él, hanem nagyjából a hatodán. Az indiai gazdaság esetében különösen nagy a dollárban nominálisan, illetve vásárlóerő-paritáson mért eltérés: majdnem négyszeres, ami az indiai valuta erős alulértékeltségének köszönhető. Így viszont a dollárban mért növekedés még nagyobb lesz, mint az ország tényleges gazdasági növekedése, mivel magasabb fejlettségi szinten a rúpia gyengesége sokat csökkenhet, akár nominális felértékelődés, akár magasabb infláció által.

Lehet-e kétszámjegyű?

Egy elektromos készülékeket gyártó indiai vállalat, a Hawells vezetője szerint az indiai gazdaság növekedési üteme a 10 százalékot is elérheti, amennyiben a szolgáltatási szektor 20, az ipar 8, a mezőgazdaság 4 százalékkal nőne. Ebben az esetben az ország megtehetné azt az utat, amit Kína: egyes számítások szerint 2040-ben érné el az indiai gazdaság, ahol Kína most tart: vásárlóerő-paritáson már meghaladná Amerikát.

Konzervatív becslés

Ha csak éves 7 százalékos ütemmel, és a rúpia 25-30 százalékos felértékelődésével számolunk, 2030-ra az indiai gazdaság megelőzi Németországot és Japánt. A 30-as években így olyan szintre ér, ahol, ha marad a 6-7 százalékos növekedési ütem, méretnél fogva már alkalmas arra, hogy átvegye a világgazdaság húzóerejének szerepét, ami az európai és ezen belül a hazai gazdaság hosszabb távú növekedési lehetőségeire jótékony hatással lehet.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.