900 és 11 ezer forint között lehet majd a koronavírus-oltás ára

Elemzések2020. aug. 25.Haiman Éva

Őrült tempóban zajlik az új típusú koronavírus elleni védőoltás fejlesztése világszerte. A tét nem csupán az, hogy az emberiség minél előbb meg tudja állítani a vírus terjedését, de az is: kik osztozhatnak majd a dicsőségen és ezzel együtt járó dollármilliárdos hasznon. A verseny óriási, miként a befektetések nagyságrendje, számítások szerint globálisan már legalább 6,7 milliárd dollárt költöttünk a COVID-19 oltóanyagok kutatásába.

A szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy a koronavírus-világjárványnak csak hatékony védőoltással lehet véget vetni. Az oltással kapcsolatos globális kutatási és fejlesztési erőfeszítések példátlanul nagyságrendű és sebességűek, és

míg általában és hagyományosan hozzávetőlegesen tíz évet vesz igénybe egy vakcina kifejlesztése, a hozzáértők többsége szerint idén év végére, illetve a jövő év elejére már rendelkezünk egy vagy több Covid-19 elleni védőoltással.

Az amerikai McKinsey tanácsadócég elemzése szerint 2020-ban várhatóan több mint 50 vakcinával zajlanak majd klinikai vizsgálatok, az oltóanyag-jelöltek száma pedig eléri a 250-et.

A WHO adatbázisa szerint a vakcina-jelöltek száma napról napra , 27 ígéretes oltóanyagot tesztelnek már embereken, ezek közül hat az utolsó, az úgynevezett fázis-III. szakaszban van, amikor egyszerre nagyszámú páciensen vizsgálják a hatékonyságát és a mellékhatásait, és 139 preklinikai kutatást tartanak nyilván.

A korábbi tapasztalatok szerint mindezek alapján több mint hét jóváhagyott oltóanyagra lehet számítani. A gyártók jelzései szerint 2020 végéig akár egymilliárd, 2021 végére pedig nyolc-kilenc milliárd adag oltóanyagot is képesek lesznek előállítani.

A COVID-19 elleni oltóanyag-fejlesztésre a világ kutatólaboratóriumai és gyógyszergyárai már eddig is több támogatást kaptak, mint bármelyik korábbi oltásra. 

Míg az USA például 2003 és 2014 között összesen 221 millió dollárt fektetett be egy Ebola-oltás kifejlesztésébe, az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete csak 2020 első hat hónapjában 1,5 milliárd dollárt kapott a COVID-19 oltás kifejlesztésére irányuló erőfeszítések támogatására. 

A McKinsey összesítése szerint a világ kormányai, üzleti és egyéb szereplői már legalább 6,7 milliárd dollárt öltek a COVID-19 oltóanyagokba.

Az első hatékony koronavírus-vakcinát előállító cég (és ország) a világszintű elismerésen túl mindenképpen óriási versenyelőnyre tesz majd szert, ugyanakkor nyilvánvalóan nem lesz képes kielégíteni a világ oltóanyag-szükségletét, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is legalább 1 milliárd embernek szüksége lesz védőoltásra. Mivel pedig rendkívül szoros a mezőny, egészen biztos, hogy a koronavírus-oltásból több gyártó (és ország) is komoly bevételt könyvelhet majd el.

A vakcina árát egészségügyi közgazdászok szerint igen sok tényező befolyásolja majd, a járvány terjedésétől egészen odáig, hogy egy vagy több dózis kell majd belőle a védettség kialakításához.

A legdrágábbak kétségtelenül azok a COVID-19 oltások lesznek, amelyekből már egy adag is maximális és évekig tartó védettséget nyújt.

Az amerikai Pfizernél azonban, amely a német BioNTech társasággal közösen már klinikai vizsgálatokban teszteli az oltóanyagát, arra számítanak, hogy rendszeresen szükség lehet egy Covid-19 oltásra a vírus elleni hatékony védelem érdekében.

Amennyiben ez oltóanyag megfelelőnek bizonyul és engedélyt kap a forgalmazásra, az amerikai kormány első körben 100 millió dózist vásárol belőle, a megállapodás értelmében az első tételt 1,95 milliárd dollárért, vagyis körülbelül 20 dollár/adagért szerezné be azzal a feltétellel, hogy további 500 millió adagra is igényt tart.

A szintén amerikai Moderna, amely elvileg szeptember végére befejezi saját koronavírus-vakcinájának fázis-III. vizsgálatát, azt közölte, hogy annak adagja várhatóan valahol 32 és 37 dollár (11 ezer forint) között lesz.

A brit AstraZeneca korábbi nyilatkozatai alapján a járvány ideje alatt nem tervez profitot az oltáson, önköltségi áron adja majd azt. A Reuters értesülései szerint egy dózis ára így 2,5 euróba, vagyis alig 3 dollárba (900 forint) kerülhet majd