A magyarok többsége beadatná magának a koronavírus elleni védőoltást

Hírek2020. aug. 11.Haiman Éva

A magyarok szerint lesz koronavírus elleni védőoltás, és a többség úgy gondolja, legkorábban egy év múlva lesz elérhető mindenki számára. A lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának a jóváhagyást kapott vakcinát – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból. A magyarok 64 százaléka viszont még nem oltatta be magát olyan védőoltással, ami nem kötelező.

Az innovatív gyógyszeripar megfeszített erővel dolgozik a Covid-19 vakcina kifejlesztésén, amelynek hatékonyságát megtöbbszörözheti majd, ha a lakosság elfogadóan viszonyul az új fejlesztésű gyógyszerekhez.

Az az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) adatai szerint a vírushelyzet e tekintetben pozitív hozadékkal járt: a magyarok elsöprő többsége bízik az új vírus elleni hatékony vakcina kifejlesztésében.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: országos közvélemény-kutatásuk eredményei alapján a magyarok egyharmada szerint egy évnél is korábban elérhető lesz mindenki számára a koronavírus elleni vakcina hazánkban.

A megkérdezettek fele számít a vakcinára egy év múlva, 16 százalék szerint pedig legalább két év kell ehhez, és mindössze az emberek 2 százaléka szkeptikus a védőoltás-fejlesztés sikerében.

Miközben a vakcina kifejlesztésében a döntő többség bízik, jobban megoszlik az emberek véleménye arról, hogy beadatnák-e maguknak a védőoltást, ami nyilvánvalóan már hatósági jóváhagyást kapott, más oltásokhoz hasonlóan biztonságos és alapos klinikai vizsgálatoknak vetették alá.

A többség mindenképpen Covid-19 vakcinapárti: 55 százalék válaszolta azt, hogy nagy valószínűséggel beadatná magának.

Mint Holchacker Péter elmondta, Az AIPM országos kutatása azt is felmérte, hogy milyen gyakran kapnak a magyarok nem kötelező védőoltásokat, és melyek a leggyakoribbak ezek közül. Kiderült:

a többsége (64 százalék) még nem adatott be magának ilyen vakcinát. Aki mégis, az főként influenza (29 százalék), kullancs okozta agyvelőgyulladás (9 százalék) és járványos agyhártyagyulladás ellenit (4 százalék) védőoltás követ a listán.

A WHO adatbázisa szerint a múlt hónap végén már 26 potenciális koronavírus-ellenes vakcinával folytak klinikai vizsgálatok, 3 oltóanyag tesztje már a III. fázisban tart, amikor nagyobb számú beteg bevonásával vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, és követik a mellékhatásokat.

Világszerte már majdnem másfél száz olyan oltóanyagot vizsgálnak laborokban, illetve állatkísérletekben, amelyektől azt remélik, hogy védettséget adhatnak az új típusú koronavírus ellen.