A belga szerzeteseknek elege lett a nyerészkedő sör-kereskedőkből

Elemzések2019. jún. 24.Növekedés.hu

Honlapot készítenek a világ legkedveltebb söreit főző belga szerzetesek, olvasható a bbc. com hírportálon. Így akarják megakadályozni, hogy felhatalmazás nélküli közvetítők az ő termékeik eladásából nyerészkedjenek.

A flandriai Westvleteren-ben található Szent Sixtus Apátság a világ 14 hivatalos „Trappist” sörfőzdéinek egyike. A szerzetesek nem nyereségszerzés céljából készítik és értékesítik a sört. Csupán annyit főznek, amennyinek bevétele éves költségvetésüket fedezi.

Az Apátság hagyományosan csak magánszemélyeknek árusít, akik telefonon adják le rendelésüket és személyenként legfeljebb két rekesz sört vásárolnak. A szerzetesek általában megkérik vevőiket, hogy a sört ne adják tovább harmadik felek számára. A vásárlók körülbelül 45 euróért (mintegy 14 500 Ft-nak megfelelő összeg) kaphatnak egy rekesz, illetve 1,80 euróért (mintegy 580 Ft-nak megfelelő összeg) egy üveg Westvleteren sört.

Az árak Brüsszelben és másutt jóval magasabbak lehetnek, tükrözve a magas keresletet az iránt a sör iránt, ami szakértők szerint a legjobb a világon. Dubai-ban egyetlen üveget 300 dollárért (mintegy 86 200 Ft-nak megfelelő összeg) kínáltak, mondták a szerzetesek a Reuters hírügynökségnek.

A profit-hajhászok azonban figyelmen kívül hagyják a sör tovább-adására vonatkozó „etikai megfontolásokat” és kihasználják a magas keresletet. Ez rendkívül bosszantja a szerzeteseket.

Haragudtak, amikor tavaly egy holland szupermarketben bukkantak rá emelt áron értékesített sörükre. Az áruház 7,200 üveget halmozott fel az Apátság keresett söréből és üvegenként 9 euróért (mintegy 2 900 Ft-nak megfelelő összeg) kínálta.

„Ez a felfedezés egyfajta ébresztő volt számunkra, mondta az egyik szerzetes, Godfried testvér. Nagyon zavart bennünket, hogy ez a vállalat ilyen nagy mennyiséget tudott megszerezni”.

A megoldást az on-line rendelési rendszer bevezetésében látják és 60 naponként, illetve személyenként legfeljebb két rekesz értékesítési határt szabnak meg. Az új rendszerben a vásárlóknak regisztrálniuk kell magukat. Meg kell adniuk személyes adataikat, így címüket és autójuk rendszámát is. Elsőbbség illeti azokat a vevőket, akik legutóbbi vásárlásuk óta a leghosszabb ideje nem rendeltek újabb tételt.  

Az Apátság vezetője, Manu van Hecke apát bízik abban, hogy az új értékesítési rendszer találkozni fog „sok Westvleteren-kedvelő igényeivel”.

Sokat gondolkodtunk egy megfelelő, vevő-barát megoldáson. A sör értékesítés és az Apátság kizárólag magánszemélyek céljait szolgálja”.

Brit földön a Leicestershire-ben élő szerzetesek kapták meg elsőként a Trappist sör főzésének hivatalos jogát. A Mount Saint Bernard Abbey tavalyi év során lett a Nemzetközi Trappist Szövetség (ITA) 14. tagja.

Az ITA szerint a sört az apátság területén, a szerzeteseknek vagy a szerzetesek felügyelete mellett kell megfőzni és nyereségszerzés céljából nem szabad tovább értékesíteni.