Bővül a "kifektetési" program: A Pick is belépett

Hírek2019. jún. 24.MTI

A programban részt vevő 19 vállalat tavaly 213 milliárd forint értékben exportált.

Újabb tíz magyar vállalat csatlakozik a kiemelt exportőr partnerségi programhoz (kepp), amelyben már kilenc vállalat vesz részt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az együttműködési megállapodások aláírásakor tartott budapesti rendezvényen. 

A programban résztvevő 19 vállalat tavaly összesen 213 milliárd forint exportteljesítményt ért el, ami 8 százalékkal haladta meg az előző évit.

Ez azt jelenti, hogy az átlagosan 5 százalék körüli exportnövekedési ütemet felülteljesítették a legnagyobb exportáló vállalatok - tette hozzá a miniszter.  A megállapodások aláírásával részt vesz immár

az Agrofeed Kft., a Control-X Medical Kft., FF Fémfeldogozó Zrt., Gémtech Kft., Jász-Plasztik Kft., Kerox Kft., Pick Szeged Zrt., Sanatmetal Kft., Vajda Papír Kft. és a Wellis Zrt. is.

Magyarország a népesség méretét tekintve a 92. helyen áll a világon, ugyanakkor a 34. legnagyobb exportteljesítményt nyújtja - mondta Szijjártó Péter. 
Áprilisban elfogadták a nemzeti export stratégiát, amelynek fő célja, hogy a magyar tulajdonú vállalatok részarányát a magyar exportteljesítményben folyamatosan növeljék, a hazai márkák nemzetközi színtérre lépését támogassák és az exportot földrajzi szempontból diverzifikálják.

Kulcsszerep jut az Eximbanknak, amely 1604 ügyféllel dolgozik együtt, és ötödik éve folyamatosan 300 milliárd forint feletti új hitelkihelyezést mutat fel - jegyezte meg.  

Kitért arra is, hogy a magyar kormány egy "kifektetési" stratégiát fogadott el, amelynek értelmében a magyar piacon megerősödött vállalatok számára segítik a külföldi beruházások lehetőségét, annak érdekében, hogy az ott megszerzett pénzügyi források újabb fejlesztési forrásokat jelenthessenek Magyarországon, és segítsék a magyar gazdaság dimenzióváltását, a fejlesztésorientált gazdasággá való átalakulást.

Az ehhez szükséges, első körben 10 milliárd forintot a kormány már elkülönítette, az első pályázatot hamarosan kiírják. A déli nyitás stratégiában megkötötték az első kötöttsegély-hitel megállapodást az afrikai kontinensen, a Zöld-foki Köztársaságban 50 millió dollárral. Emellett pedig 10 országban zajlanak a kötöttsegély-hitelprogram keretében magyar beruházások, összesen 356 milliárd forint értékben - tette hozzá.