A brit cégvezérek már bánják a Brexitet

Elemzések2022. jan. 5.D.J.

A választók egy része is megbánta, hogy a kilépésre szavazott.

Döbbenetesnek tartom, hogy azt várják tőlünk, hogy szokjunk hozzá [a Brexithez]

mondta egy vegyipari cég vezetője Adrian Hanrahan a BBC-nek.

A brit közszolgálati adó több helyi vállalatvezért is mikrofonvégre kapott az utóbbi napokban az uniós kilépés kapcsán. Panaszokból pedig nem volt hiány. Egy ajándékdobozokat terjesztő cég vezetője azt mondta:

olyan drága lett a kereskedés az EU-s piacokon, hogy nekik az öreg kontinensnél már az Egyesült Államok és Ausztrália is olcsóbb.

Közben egy radiátorgyártó, amely a brit Birmingham-ben is jelen van, nemrég jelezte, hogy nem Angliában, hanem Lengyelországban fognak inkább tovább bővülni.

A brit kilépés van, akinél csak szimpla kellemetlenségnek számít, de ahogy a BBC írta: van olyan 150 éves cég, amely most a Brexit miatt a fennmaradásért küzd.

Egy angol sajtgyáros Simon Spurrell, aki átváltva 118 millió forintot vesztett a Brexit miatt egy drága viccnek nevezte a kilépést, amely szerinte a legnagyobb katasztrófa a kereskedelmi tárgyalások történelmében.

Stagnáló kereskedelmi kapcsolatok

Roppant beszédesek az EU kereskedelmi mutatói. Tavaly január és október között az Unió gazdasági kapcsolatai elkezdtek visszarendeződni. Az Egyesült Államokkal a kereskedelem nagysága ebben az időszakban 627 milliárd dollárt tett ki, ami komoly növekedés az egy évvel korábbi 532 milliárdhoz képest.

Kínánál ez a mutató 479 milliárd euróról 558 milliárdra nőtt. Ezzel szemben az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelem mértéke nem igen változott.

Mindössze 2 százalékos volt a növekedés: 302 milliárd fontról csak 308 milliárdra bővült a taglalt jelzőszám.

De nem csak a cégvezérek kezdtek el bánkódni az uniós kilépés miatt. Az Opinium közvélemény-kutató kiderítette: azoknak a 42 százaléka, akik még 2016-ban a kilépésre szavaztak, jelenleg negatív színben látják a Brexitet.

Persze a brit kilépés az EU-t is megviselte. A vesztesek között egyebek mellett ott vannak az európai élelmiszeripari szereplők is.

"Remélhetőleg lesz némi fellendülés. A bor, a csokoládé, a szeszes italok, a likőrök, vagy a juhhús kereskedelmét kevésbé érintette [a Brexit]. Viszont néhány ágazat, például a zöldségkereskedelem óriási visszaesést produkált” – mondta az euronews-nak az európai mezőgazdasági termelők uniós érdekképviseleti szervezetének a COPA-COGECA-nak az egyik vezetője Daniel Azevedo.

Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Királyságban már letelepedett cégek továbbra is kereskedni fognak a britekkel. A vadonatúj cégek viszont nem tudnak belépni a brit piacra, mert az túl bonyolult, nem is próbálkoznak, mert olyan nehézkes az adminisztráció, így inkább más piacokat keresnek majd

jellemezte a francia-brit kapcsolatokat Delphine Scheck közgazdász.