Ha nincs a Dűne ma Csillagok Háborúja se lenne

Elemzések2021. okt. 23.D.J.

Már a magyar mozik is játsszák a Dűne könyv filmadaptációját. Az eredeti történet több mint 50 éve jelent meg és a sci-fik között mind a mai napig alapműként tartják számon. Összeszedtük az okokat.

A komplexitásával messze kitűnik a sci-fi művek sorából

Az 1920-as születésű amerikai írónak Frank Herbertnek hat évébe telt mire elkészült a nagy művével a Dűnével. A történetet akár pár mondatban is össze lehet foglalni. A sztori szerint a távoli jövőben, ahol egy császár uralja az ismert világegyetemet, nemesi házak rivalizálnak egymással.

Egyikük az Atreides-ház fontos küldetést kap: ők fogják uralni a birodalom egyik legfontosabb bolygóját. Azt a sivatagos Arrakist, ahol az űrutazáshoz elengedhetetlen fűszert is kitermelik. Csak hogy a küldetés csapdának bizonyul.

Az Arrakis-házat nagyrészt lemészárolják. A család feje is meghal egy véres megtorlásban. A fia viszont életben marad és elkezd készülni a bosszúra.

Mindez így leírva egyszerűen hangzik, csakhogy ez a történet egy roppant összetett sci-fi világba van beágyazva, amelyet Herbert olyan részletesen kidolgozott, hogy a könyvében külön függelékben magyarázza el az Arrakis bolygó környezettanát. De épp így a sztori politikai és a gazdasági hátterét is részletesen taglalja.

Herbertet emellett a régi idők legendái és a vallások is érdekelték, ezért a Dűnében egy kicsavart messiás-történet is kibontakozik.

A főszereplő szembesül vele, hogy ő a Kiválasztott, aki a szent háborút ki fogja robbantani a galaxisban, csak hogy ő nem akarja ezt a jövőt és sokáig mindent megtesz, hogy elkerülje a dzsihádot. Mert hogy ez a neve a Dűne szent háborújának.

Herbert több mint 500 oldalasra írta a könyvét. A maga idején ilyen hosszú sci-fi könyvek nem igen jelentek meg.

Amikor meg akarta jelentetni, összesen 23 kiadó küldte el őt azzal, hogy ezaz egész túl bonyolult és hosszú. Bár az egyikük, a Harcourt fejese Julian P. Muller mellette azt is hozzátette:

Az is lehet, hogy az évtized hibáját követjük most el…

Végül a Chilton adta ki a Dűnét. Ennek a társaságnak nagy rutinja volt a vaskos kiadások terén, mivel korábban autószerelési kézikönyvek adták a fő profiljukat.

Bár a szakma hamar elismerte Herbert tehetségét, hisz a sci-fi irodalom két legnagyobb díját a Hugo és a Nebula-díjat is neki adták, időbe telt mire a könyv népszerűsége igazán beindult. Valószínűleg pont a komplexitásának köszönheti, hogy hosszú évek kellettek mire igazán felpörögtek az eladások.

Mára viszont több mint 20 millió példányban kelt el az első Dűne, amely azóta számos folytatást és előzmény könyvet is megért.

Rengeteg fantasy és sci-fi alkotónak adott ihletet

A Dűne számos írónak, így például a Csillagok Háborúját jegyző George Lucasnak is inspirációt adott. Sejthető, hogy a Star Warsban rengeteg sztori-elem, így például az Erő, a Tatooine bolygó vagy a galaktikus birodalom valójában némi módosítással a Dűnéből lett átvéve.

A Csillagok Háborúja sorozat egyik nagy fordulata, az amikor kiderül hogy a hős, Luke Skywalker valójában a gonosz Darth Vader fia. Egy egészen hasonló csavar van a Dűnében is.

A párhuzamokra maga Herbert is felfigyelt.

Egy alkalommal megjegyezte, hogy ő meg pár sci-fi író nyugodtan alapíthatnának egy társaságot azzal a névvel, hogy „Túl nagyvonalúak vagyunk ahhoz, hogy bepereljük George Lucast”.

De a Dűnéből sok elem köszön vissza George Martin Trónok harca könyveiben is. Mindkét nagyívű történetben komoly szerephez jutnak a rivalizáló nemesi házak, egy ponton a főhősök házát szinte teljesen kiirtják, illetve mindkét fiktív világban az egyik kulcsszereplő nomád törzsek élére áll. Csak hogy pár hasonlóságot említsünk.

A témái ma aktuálisabbak, mint valaha

A Dűnét jegyző Frank Herbert 1970-ben nagy tömeg előtt tartott beszédet a Föld Napján. Azt mondta:

Nem akarom azt mondani az unokáimnak, hogy sajnálom, nektek a Föld már nincs többé, mert az egészet elhasználtuk.

Herbertet roppant mód foglalkoztatta a környezetvédelem, no meg az ökológia, amely a Dűnében is fontos szerephez jut. A könyvben az egyik visszatérő téma az, hogy miként tudnak az emberek egyáltalán életben maradni egy olyan forró bolygón, ahol a kegyetlen időjárás az életben maradást is kihívássá teszi.

Már pedig ez egy olyan kérdés, amely ma húsba maróbb, mint 1965-ben, amikor a Dűne először megjelent.