A magyar, aki a Csillagok Háborúja hivatalos művésze lett

Interjú2020. okt. 10.Devecsai János

Simon Zoltán az egyik képével a Guinness rekordok könyvébe is bekerült már. A tavalyi év óta pedig az alkotásait a Lucasfilm licensz partnere is forgalmazza.

Hogy lett hivatalos Csillagok Háborúja művész?

A filmeket gyártó Lucasfilm „Celebration” néven pár évente rajongói összejöveteleket szokott tartani. Ezeket rendszerint több tízezer érdeklődő keresi fel a világ minden tájáról. A legutóbbit tavaly Chicagoban tartották, ahol részt is vettem, mint kiállító művész. A Lucasfilm licensz partnere itt ajánlott fel nekem egy szerződést. A megegyezésünk alapján készíthetek nekik Star Wars témájú képeket.

Magyarán ha előállok egy alkotással és azt ők és a Lucasfilm is jóváhagyják, akkor a tengerentúlon elindítják a kép gyártását és értékesítését.

Mekkora példányszámban jelennek meg a művei és milyen áron?

Ez a licensz partner kifejezetten a limitált szériás termékekre szakosodott. Így általában egy-egy képből 250-et gyártanak le és darabját mintegy 14 ezer forintért árulják. De ezek a számok nincsenek kőbe vésve. Van, hogy 30 ezret is elkérnek egy képért.

Milyenek voltak a kezdetek? Mikor kezdett el először képkészítéssel foglalkozni?

Gyerekkorom óta vizuális típus vagyok. De ebbe az irányba az első nagy lökést a Csillagok Háborúja adta meg, amelyet 1997-ben láttam először, amikor mozikba került a felújított változat. A film teljesen lenyűgözött és az élményt szerettem volna képekbe önteni. Először a gimnázium alatt a mágneslemezekről begyűjtött fotókat Paint-ben kezdtem el szerkesztgetni.

Akkor még az alkotásaimat csak a szüleimnek és a barátaimnak mutattam meg.

Mikor lépett ki a műveivel először a nyilvánosság elé?

A legaktívabb rajongói évem a 2004-es esztendő volt. Akkor épp az előzménytrilógia záródarabját, „A Sith-ek bosszúját” vártuk. Ekkor kezdtem el az alkotásaimat is megosztani az interneten. Egy saját honlapot is létrehoztam, amelynek a látogatottsága igazán 2007-ben szökött az égbe. Miután a Csillagok Háborúja 30-dik évfordulójára elkészítettem egy posztert, csőstül jöttek az érdeklődők a szájtomra.

Egy év alatt több tízmillióan keresték fel a honlapomat.

A látogatók jelentős része amerikai volt. Akkora volt a terhelés, hogy a tárhelyet biztosító webszerver volt, hogy a szokott időben nem is tudta összeállítani a látogatottsági statisztikákat.

Simon Zoltán néhány friss alkotása

Ha jól tudom ennek a poszternek volt némi utóélete.

Valóban. Még 2010-ben megkeresett egy angol könyvkiadó, akik épp egy LEGO-s kiadvánnyal akartak megjelenni. A könyvpremiert fel akarták dobni egy látványos eseménnyel, ezért kitalálták, hogy Guinness rekordot fognak dönteni és elkészítik a legnagyobb LEGO-ból kirakott képet a világon. Londonban mintegy 100 négyzetméteren 384 ezer kockából az én poszteremet rakták össze. A brit fővárosban én is kint voltam az eseményen. Egy-két ezer önkéntes dolgozott a rekordon, velem együtt. Évekkel később aztán maga a Guinness könyvek kiadója is kapcsolatba lépett velem.

Ugyanis a 2016-os könyvükben két oldalt szenteltek a Csillagok Háborújának és az én poszteremmel illusztrálták az oldalpárt.

Simon Zoltán egyik képének LEGO változata Londonban

Pusztán a Star Wars képek készítéséből meg tud élni?

Nem, mellette van több munkám is. Egy kutatócsoport szabadalmi ügyeit kezelem, és egy nemzetközi tanácsadó cégnek is dolgozom. Hazai közép és nagyvállalatok képviselőivel szoktam egyeztetni arról, hogy a versenyképességüket hogyan tudják fejleszteni a K+F-en keresztül.

Kicsit elkanyarodunk ezzel a témánktól, de mik a tapasztalatok: milyen a hazai K+F helyzete?

Most a koronavírus adott egy lökést a kutatás-fejlesztési szektornak. Ennek több oka van. Ebből az egyik az, hogy a vállalatok keresik, hogy a tevékenységükben hol van olyan elem, amely adómegtakarítást eredményezhet. Márpedig az egyik ilyen terület a K+F. Jól látható, hogy ez a szegmens sokkal nagyobb fókuszt kap idén a hazai cégeknél, mint a korábbi években.

A tanácsadói munka és a képkészítés mennyire fér meg egymás mellett?

Van, hogy a posztereimmel már csak késő este tudok foglalkozni. Ritka, de volt rá példa, hogy éjfélbe nyúlóan dolgoztam a soron következő művemen.

A képek készítésénél mennyire kap szabat kezet?

Nagy a mozgástér. Teljesen én dönthetem el, hogy mit és hogyan szeretnék megvalósítani. Persze a Lucasfilm nagyon ügyel arra, hogy a karaktereiket hogyan ábrázolják a hivatalos képek. De ez a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy néha apróbb részleteket meg kell változtatnom, mielőtt a posztereimre végleg rábólintanak. Persze a képek elbírálásánál az is fontos, hogy például mennyire eladhatóak és népszerűek azok a figurák, akik megjelennek az adott képen.

Ilyen szempontból látható, hogy Darth Vader és a régi klasszikus trió, tehát Luke Skywalker, Han Solo vagy Leia hercegnő a mai napig roppant közkedveltek a rajongók körében.

Mi a következő lépés? Művészként szeretne tovább lépni?

Nagyon örülnék, hogy ha egy új Lucasfilm produkciónak készíthetnék posztert. De meg kell mondjam, már az is, hogy vannak olyan plakátjaim a klasszikus trilógiához, amelyeket a stúdió hivatalosan is elfogadott, egy tinédzserkori álmomat váltotta valóra.

Simon Zoltán egy amerikai Star Wars rajongó autója mellett. A kocsira az ő képe lett felrakva