A hazai milliárdosok is beszállnak a koronavírus elleni harcba

Elemzések2020. márc. 22.D.J.

Bill Gates az alapítványán keresztül 100 millió dollárt ajánlott fel a koronavírus megfékezésére. De a járvány elleni küzdelmet többek közt az Alibaba alapítója Jack Ma és az Airbnb vezérigazgatója Brian Chesky-t is segíti. A szupergazdagok közt itthon is vannak, akik érdemi felajánlásokat tettek a nemes ügy érdekében. Összeszedtük, hogy a magyar milliárdosok eddig pontosan miként segítették a koronavírus elleni harcot. A jövőben, ha lesz rá apropó frissíteni fogjuk a cikkünket.

Balogh Ákos

Becsült vagyona: 14 milliárd Ft [2018-as adat]

Háttere: A 90-es évek elején többed magával hozta létre a Capital Pénzügyi és Tanácsadó Rt-t, majd azon keresztül a New York Brókert. Az ingatlanfejlesztőként is elhíresült üzletember a Libri-Bookline többségi tulajdonosa.

A felajánlás: Magánszemélyként egy olyan 50 millió forintos keretet hozott létre, amelyből most a koronavírus-járvány idején a Libri-Bookline-nál a bajba került dolgozókat lehet majd segíteni. Emellett a társaság minden alkalmazottnak 300 ezer forintos fizetéselőleget is ad.

Csányi Sándor

Becsült vagyona: 300 milliárd Ft

Háttere: Benne van a világ 2000 leggazdagabb embere között. A rendszerváltás idején az Országos Kereskedelmi és Hitelbank stratégiai vezérigazgató-helyettese volt. Az OTP Banknak még 1992-ben lett az elnök-vezérigazgatója. Közvetve a Bonafarm is a tulajdonában van. Ő a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

A felajánlás: A Csányi érdekeltségi körébe tartozó Budai Egészségközpont Kft. Királyhágó úti épületét járványkórházzá alakítják. Ehhez a szükséges belső technikai átalakításokat is elvégzik, húsz tartós lélegeztetésre alkalmas altatógépet is vesznek, és az ápolószemélyzetet is továbbképzik, méghozzá gyorsított ütemben. Az OTP közben leszögezte, hogy támogatják a lakossági és vállalati hitelmoratóriumot. Orbán Viktor ugyanis bejelentette: a magánszemélyek és vállalkozások hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végégig felfüggesztik.

Nagy Elek

Becsült vagyona: 60 milliárd Ft

Háttere: A rendszerváltás után az Antall-kormány főtanácsadója volt. 2003 óta a STELIUS Befektető Zrt. vezérigazgatója. A vállalati portfoliójába a BÁV és a Főtaxi is beletartozik.

A felajánlás: A milliárdos szándéka szerint a hozzá tartozó 105 szobás Baranya Hotelt, ha kell karanténkórházzá is át lehet majd alakítani.

Futó család

Becsült vagyonuk: 95 milliárd Ft

Hátterük: A családfő Futó Péter a pályafutását egy cukorka-manufaktúra a Fundy Kft. megalapításával kezdte. Miután 1999-ben eladta a cégét, a pénzét beforgatta az ingatlanbizniszbe. Ő alapította meg a régiónk egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportját a Futurealt, mely a családja tulajdonában van.

A felajánlás: A vállalatcsoport a járvány elleni küzdelmet 250 millió forint pénzadománnyal segíti. „Jelen helyzetben kötelességünknek érezzük a járvány elleni küzdelem támogatását” – mondta a Futureal képviselője.

Mészáros Lőrinc

Becsült vagyona: 300 milliárd Ft

Háttere: A leggazdagabb magyar érdekeltségi körébe tartozik többek közt az Opus Global Nyrt. és az MKB Bank is, amelynek ő az egyik résztulajdonosa.

A felajánlás: Az MKB egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására, különösen az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos intézkedések elősegítésére.

Gattyán György

Becsült vagyona: 296 milliárd Ft

Háttere: Volt biztosítási ügynök, egy időben pedig hangmérnőkként a televízióban is dolgozott, például a TeleSport és a Napkelte műsorain. Óriási vagyonára viszont egy "netes kukkolónak", a LiveJasmin.com-nak köszönhetően tett szert. A nemzetközi szexchat oldal egyes becslések szerint naponta mintegy 1 millió dollárt termel.

A felajánlás: A távoktatásban résztvevő tanulóknak az érdekeltségébe tartozó Docler Holding 1000 számítógépet adományozott.