Egy csokorra való jó hír a koronavírus járványról

Elemzések2020. márc. 22.D.J.

A betegség kapcsán akadnak pozitív fejlemények is. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Hamarosan hatékonyabbá válhat a betegek kezelése

Még legalább egy év mire a tudósok kifejlesztik az új koronavírus elleni vakcinát. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy addig tehetetlenek leszünk a betegséggel szemben. Hisz az is lehet, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek között is van már olyan, amellyel kezelni lehet a COVID-19-et. Ezügyben számtalan kísérlet folyik most a világban. A kínai jelentések szerint egy japán készítménnyel az Avigannal kifejezetten biztató eredményeket értek el. A betegek, akik szedték ezt a tablettát a szokásos 11 nap helyett átlagosan 4 nap alatt épültek fel. Ahhoz, hogy a koronavírus ellen is lehessen használni az Avigan-t, a gyógyszert gyártó Fujifilm Toyama Chemicalnak még be kell szereznie a szükséges engedélyeket.

Ha minden jól alakul erre már májusban sor kerülhet.

A vírus terjedése megállítható

Bár Kínában időbe telt mire felismerték, hogy mekkora a baj, január végén már szigorú intézkedéseket hoztak. A gócpontnak számító Hupej tartományt 23-án lezárták. A vesztegzár elrendelése után 25 napot kellett várni ahhoz, hogy a járvány tetőzzön.

Azóta az aktív esetek száma 58 ezerről 6500-ra esett le. A helyzet Kínában rohamosan javul. Sorra nyitnak újra a boltok. Az Apple kínai üzletei március 13-a óta újra várják a vásárlókat. Bizakodásra ad okot, hogy nem ők az egyetlenek, akik megálljt tudtak parancsolni az új koronavírusnak. Dél-Koreában március 11-én volt a legtöbb aktív megbetegedés: összesen 7362. Azóta ez a szám több mint 800-al esett vissza. Jól látható, hogy idővel a szigorú rendelkezéseknek meglehet az eredménye. A várakozások szerint Olaszországban a pozitív fordulatra valamikor jövő héten kerülhet sor.

A védekezésben segíthet a magas hőmérséklet

Az sajnos biztos, hogy pusztán a nagy meleg nem öli meg az új koronavírust, hisz a betegség Ausztráliában is terjed, ahol még csak nemrég köszöntött be az ősz. Viszont két pekingi egyetem készített egy tanulmányt, amely 4711 eset kielemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a magas hőmérséklet érdemben le tudja lassítani a járvány terjedését. Ezért van rá esély, hogy Európában nyáron könnyebb lesz védekezni a vírus ellen.

A Föld fellélegzett

Mivel sok üzletre lakat került, a turizmus visszaesett, az irodai dolgozók jó része pedig a nyugati világban most otthonról dolgozik, ezért a károsanyag-kibocsátás is jelentős mértékben csökkent. A Columbia Egyetem mérései szerint ebben a hónapban voltak olyan napok, amikor New Yorkban az autók 50 százalékkal kevesebb szén-monoxidot pöfögtek a levegőbe, mint a tavalyi évben.

Közben egy finn kutatóintézet szerint csak Kínában két hét leforgása alatt 100 millió tonnával esett vissza a szén-dioxid kibocsátás. Mivel az emberi tevékenység visszaszorult az állatok Olaszországban egyre közelebb merészkednek a városokhoz. Cagliari kikötőjében például hosszú idő után először delfinek jelentek meg.

Több mint 90 ezer beteg már felépült

Sajnos az aktív betegek száma egyelőre folyamatosan emelkedik, viszont továbbra is az látszik, hogy a fertőzöttek szervezete a kórt az esetek túlnyomó többségében le tudja győzni. A pontos arányokat majd csak azután lehet meghatározni, hogy a járvány lecsengett. Egyelőre annyi biztos, hogy a 265 ezer beteg közül több mint 90 ezer már kigyógyult az új koronavírus-fertőzésből.