Minden eddiginél többen haltak meg Olaszországban egy nap alatt

Hírek2020. márc 21.MTI, Növekedés.hu

Minden eddiginél többen, 793-an haltak bele Olaszországban az új típusú koronavírus-járvány okozta betegségbe az elmúlt 24 órában. A rossz helyzet ellenére 3500 önkéntes orvos jelentkezett Giuseppe Conte kormányfő felhívására, hogy segítsék Lombardiában a betegek ellátását.

Ezzel 4825-re emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma - közölte szombat esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4821-gyel emelkedett. Ugyanakkor a gyógyultak száma is az eddigi legtöbbel, 943-mal ugrott egy nap alatt, és túllépte a hatezret.

Az elhunytak száma egy nappal korábban 627 volt.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett.

A számokat a legtöbb beteget regisztráló Lombardia tartomány adatai emelik folyamatosan: az északnyugati régióban az utóbbi egy nap alatt 3251-gyel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2380-as adathoz képest, és 546-an haltak meg, a pénteken elvesztett 381 beteghez képest. 

Péntek este megtiltotta a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet az olasz egészségügyi minisztérium országos érvényű rendelkezése, amely tovább szigorítja az új típusú koronavírus-fertőzés miatt korábban bevezetett mozgáskorlátozást.

A sürgősségi helyzet kezelésére 300 orvos érkezik egész Olaszországból, hogy segítse a koronavírus által leginkább sújtott területeket - jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök. Az érkező orvosok többsége önkéntes jelentkező, más területen dolgozó orvos - olvasható a La Repubblica olasz lapban.

Conte ma bejelentette, hogy a felhívásra már több mint 3500 önkéntes válaszolt.

Erre mindannyian büszkék lehetünk, köszönet a fehér köpenyes hősöknek

- írta Conte a Facebook oldalán. Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője egy mai sajtótájékoztatón kifejtette, nagyon sok orvos válaszolt az egészségügyi dolgozók országos mozgósítására, amellyel a már nyugdíjas orvosokat, valamint a magánkórházakban dolgozókat is arra kérték, jelentkezzenek a közkórházakban. Hétfőtől 52, Kubából érkezett orvos is munkába áll az észak-olaszországi kórházakban.

Giuseppe ConteGiuseppe Conte olasz kormányfő (forrás: Facebook)

Az Ansa hírügynökség honlapján megjelentek szerint Conte a Facebook oldalán azt is bejelentette: miután az Európai Bizottság feloldotta az államháztartási hiányra vonatkozó korlátozást, az eddig előirányzott 25 milliárd eurónál többet tudnak fordítani a gazdasági helyzet javítására.

A JP Morgan befektetési bank négy nappal ezelőtt megjelent modellje alapján Olaszországban egy héten belül tetőzhet a koronavírussal megfertőzöttek száma. A bank modelljének eredményei eddig összhangban voltak a ténylegesen jelentett esetekkel.

A fertőzés útvonalát követő járványszakértők szerint az Olaszország és Spanyolország közötti "találkozási pontot" a milánói Meazza-stadionban február 19-én játszott Atalanta-Valencia BL-mérkőzés jelentette. A spanyol szurkolók innen vihették magukkal a vírust.