A katasztrófavédelem 29 szén-monoxid mérőt ajánl - 4-20 ezer forintba kerülnek

Elemzések2020. nov. 29.Suki Zoltán

Már idén is többen meghaltak szén-monoxid mérgezésben Magyarországon, pedig a tragédia könnyen megelőzhető lenne, ráadásul nem is túl drágán. Egy egyszerű szén-monoxid érzékelőt már pár ezer forintért meg lehet vásárolni. Ezek listáját pedig a napokban frissítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Viszont még mindig sok az olyan eszköz, amelyik nem felel meg az előírásoknak, ezért élet­veszélyes a használatuk.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt vonultak nemrégiben budapesti tűzoltók a huszonharmadik kerületi Maros utcába, mert két gyermek rosszul lett, végül a négytagú család minden tagja kórházba került. A tűzoltók kiérkezése előtt a gyerekeket a szülők az utcára vitték, ott várták meg az egységet. A tűzoltók a ház minden szintjén kimutatták a mérgező gázt.

Nagykanizsán, egy Rákóczi utcai lakásba is a mérgező gáz miatt riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóit, ebben az ingatlanban azonban volt szén-monoxid érzékelő, amely jelezte a veszélyes helyzetet. Ezek mellett Hajdú-Bihar megyében két helyre, Borsod, Csongrád-Csanád és Somogy megyében pedig egy-egy szén-monoxiddal összefüggő esethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt hétvégén.

Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy

idén november közepéig 733 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat. Az ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő. Összesen kilenc ember vesztette életét és 216-an sérültek meg. Pedig a tragédia könnyen megelőzhető lenne, ráadásul nem is túl nagy ráfordítással.A szóvivő emlékeztetett, hogy az OKF honlapján rendszeresen frissíti a megfelelő és a nem megfelelő CO-érzékelők listáját.

A mostani adatok szerint 29 olyan van ezen, amit nyugodtan meg lehet vásárolni, mert rendesen működik, viszont van 32 olyan, ami teljesen alkalmatlan arra amire gyártották, ezért azokat ki is vonták a forgalomból.

Azt, hogy ezek mennyibe kerülnek, nem közli a katasztrófavédelem, de mi utánanéztünk, és kiderült:

akár már négyezer forintért is lehet biztonságos eszközt vásárolni, de persze akad olyan is, ami több mint húszezer forintba kerül.  

Mukics Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy a műszerekből nem kell minden évben újat venni. Felhívta a figyelmet, hogy készüléktől függően ezek

szavatossági ideje 5-7-10 év is lehet, ez minden készülékre rá van írva.

Ha a szavatossági idő eltelt, le kell cserélni őket.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okozza a bajt. Éppen ezért nagyon fontos az időszakos ellenőrzés és karbantartás.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.

A szóvivő szerint a tragédia elkerülése érdekében azon túl, hogy használják az érzékelőket, évente egyszer mindenképp érdemes szakemberrel ellenőriztetni a fűtőberendezésket.

Azt is hozzátette, hogy a sok riasztásnak általában nem örülnek, de ezalól a szén-monoxid miatti hívások kivételek, mert az azt jelenti, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon.