Ön vásárlásfüggő? - Így ismerheti fel

Hírek2020. nov. 29.Növekedés.hu

Ha a koronavírus miatt korlátozások bevezetése óta észrevette, hogy (túl) sokat vásárol online, akkor jusson eszébe, valószínűleg nincs egyedül. A bizonytalanság okozta stressz és a mozgásszegény mindennapok miatt sokan ráfüggtek a dopamin löketre, amit akkor érzünk, amikor megveszünk valamit. Mik a jelei a vásárlásfüggőségnek és mit lehet ellene tenni?

Margaret King, a Counselling Directory tanácsadócég munkatársa elmondta, az ügyfeleiket különféle módon érintették a lezárások és maga a járvány.

Vannak, akik otthon vannak egész nap, és mivel nem olyan elfoglaltak, mintha az irodában lennének, ezért többször mennek fel az online webshopok felületeire. Mások esetében a világtól való elzárkózás a kiváltó ok, mivel a társasági életet és a családi látogatásokat korlátozzák, így keresnek valami olyan tevékenységet, ami boldoggá teszi őket, például vásárolnak.

Pár példa, amik arra utalhatnak, hogy vásárlásfüggőségről van szó akár saját magunk, akár ismerőseink esetében:

  • Titkolózás, rendszeres törlése a böngészési előzményeknek, folyamatos jelszóváltoztatás, kevés beszéd.
  • Az illető mentségeket keres arra, hogy gyakrabban menjen el otthonról - gyakran előfordul, hogy máshova kéri a csomagját, hogy ne keltsen feltűnést.
  • Ha rákérdezünk, dühös vagy védekező lesz, vagy rögtön meg akarja változtatni a beszélgetés témáját.
  • Felajánlja, hogy kiviszi a szemetet, és másnak nem is engedi, mert így el tudja rejteni a bizonyítékot, vagyis a termék csomagolását.
  • Szélsőséges esetben még a kötelező kiadásokra félretett pénzt is próbálja átcsoportosítani, hogy több pénze maradjon vásárolni.

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt tárgyakat aztán nem is használják, vagy ha valakinek fel is tűnik, mennyi minden újdonság van a lakásban, a vásárlásfüggő csak legyint rá, hogy ez már régóta megvan neki, vagy még évekkel ezelőtt egy születésnapi ajándék volt.

Owen O’Kane pszichoterapeuta szerint akkor van szó függőségről, ha a vásárlási kiadások rendszeresen meghaladják a rendelkezésre álló jövedelmet, vagy ha valaki csak maga a vásárlás kedvéért vásárol, és az ezzel járó boldogságérzet miatt.

Amikor szembesíteni akarunk valakit, fontos, hogy ne haraggal tegyük, a függők így is tele vannak bűntudattal.

A Counselling Directory tanácsadócég munkatársa azt javasolja, első lépésként fontos elismerni, hogy a probléma létezik. A gyógyulás kulcsa a segítség kérése, az érzelmek kezelése, az önbecsülés növelése, és a támogató csoportokhoz való csatlakozás.

Egy terápia során ki kell deríteni, mi váltja ki a kényszeres vásárlást. Néha ezek a gyermekkorban gyökereznek, sokszor traumákkal állnak összefüggésben. De olyan is előfordul, hogy a szorongás kezelése miatt költekezik túl magukat, vagy az unalom és az ürességérzeten szeretnének túllendülni a vásárlás segítségével.