A következő amerikai elnök lehet, bár az emberek ki nem állhatják

Elemzések2021. júl. 24.D.J.

Az Egyesült Államok alelnökének Kamala Harris-nek a népszerűsége folyamatosan esett az elmúlt hetekben.

A CNN már tavaly arról spekulált, hogy Joe Biden amerikai elnök, talán épp azért választotta Kamala Harrist alelnöknek, mert ha esetleg lemond neki átadhatja az ország vezetését.

Bár ez nem több egy teóriánál, nem véletlen, hogy ezaz elképzelés az utóbbi hónapokban roppant népszerűvé vált. Hisz Biden nem épp a magabiztosság szobra. Bár rengeteg ígéretes kezdeményezést indított el az utóbbi hónapokban,

a nyilvános szereplésein nehezen szedi össze a gondolatait.

A beszédei alapján azt se lehet teljesen kizárni, hogy a szellemi fittsége érdemi romlásnak indult az utóbbi években. Saját kollégái is azt mondják, hogy nehéz vele dolgozni. Néha hetekbe is telhet, mire döntést hoz valamiről.

Nem csoda, hogy felmerült a pletyka, hogy idővel az alelnöke foglalja majd el a Fehér Házat.

Ezen a téren egy bökkenő akad. Az 56 éves politikusnő nem túl népszerű. A Politico/Morning Consult friss felmérése szerint az amerikaiak 47 százaléka kedvezőtlenül ítéli meg Kamala Harrist, és csak 45 százalék vélekedik róla pozitívan.

A mostani alelnök eleve sosem volt túl közkedvelt. Ennek az egyik oka az, hogy Harris amikor még ügyész volt, kifejezetten kemény kézzel csapott le a bűnözőkre.

De például azok ellen a rendőrtisztek ellen, akik civileket öltek ritkán indított eljárást.

Még 2019-ben kifejezetten korán kiesett a demokraták elnökjelölt-aspiránsainak versenyéből.

A kampányát önmagában az meg tudta fúrni, hogy az egyik kihívója egy TV vitában elkezdte kritizálni a múltját.

Harris pártfogói szerint a politikusnak annak idején ügyészként nem volt választása. Színesbőrű nőként nehezen tudott előre lépni a ranglétrán és néha kénytelen volt szembemenni az elveivel.

Akárhogyis: a múltja miatt az elnöki székért folyó versenyből hamar kiesett. Az imidzsének az se tett jót, hogy a véleménye néha rövid idő alatt 180 fokos fordulatot vett. Még 2019-ben például úgy gondolta, hogy Biden valószínűleg szexuálisan zaklatott több nőt is.

Ám azután, hogy kinevezték alelnökké, mindez már nem foglalkoztatta.

Kilátástalan harcok

Mióta a Bident beiktatták, az elnök kifejezetten komoly ügyeket bíz Harrisra. Mindezt többféleképpen is lehet értelmezni. Lehet úgy is nézni, hogy Biden roppant mód megbízik az alelnökében, sőt szinte már-már utódjaként tekint rá.

De van egy olyan olvasat is, amely szerint Biden direkt azokat az ügyeket tolja Harrisre, amelyekkel ő maga nem tud mit kezdeni, így gyakorlatilag az alelnök viszi el a balhét.

Kamalának kellett például kezelnie a bevándorlási krízist. A téma már csak azért is érzékeny, mert a választások előtt a demokraták úgy nyilatkoztak, hogy fel fogják számolni azokat a táborokat, ahol kifejezetten kiskorú bevándorlókat tartanak fogva a mexikói határon.

Ehhez képest az év elején nem hogy becsukták volna őket, de több ilyen létesítményt is nyitottak. Erre azért volt szükség, mert az illegális bevándorlás üteme január után megnőtt.

Harris az ügyben tartott egy megosztó beszédet, amelyben megüzente a latin-amerikai illegális bevándorlóknak, hogy ne jöjjenek Amerikába. A krízis egyik fő helyszínét a mexikói-amerikai határ felkeresését viszont sokáig halogatta, azon az alapon, hogy a krízist nem ott, hanem a küldő-országokban kell megoldani.

Csak hogy ez nem vette ki jól magát a közvélemény szemében.

A Harvard közreműködésével készült felmérés szerint például Harris mindössze az amerikaiak 30 százaléka szerint végzett jó munkát a bevándorlási probléma kezelésénél.

De mivel a határon kialakult válságot nem lehet pár okos döntéssel egycsapásra helyrehozni, minderre lehetett számítani. Már csak azért is, mert Harrisnek ráadásul nem nagyon van komoly tapasztalata Latin-Amerika kapcsán.

Ráadásul nem ezaz egyetlen kilátástalan harc amit megkell vívnia: a New York Times szerint neki kell felvenni a küzdelmet a vakcina-ellenességgel is.

Az, hogy Harris népszerűsége lassan két hónapja zuhan az részben egy Politico cikknek is köszönhető, melyből kiderült: az alelnök a saját munkatársai szerint önfejű, a felelősséget áthárítja másokra, néhány vezető munkatárs pedig el is hagyta a csapatát.

Komoly esély van rá, hogy ha Biden ki is tölti a saját ciklusát, 2024-ben már nem fog indulni az elnöki posztért. Akkor pedig Kamala Harris lehetne a demokraták nagy reménysége. De ha nem tud fordítani a helyzetén és a népszerűségét nem tudja feltornászni, akkor az esélyei könnyen elúszhatnak.