A legjobbak között a magyar útlevél

Elemzések2019. nov. 5.Fellegi Tamás

Idén is elkészült az egyes országok útleveleit rangsoroló Henley-lista aszerint, hogy hány országba lehet azzal vízummentesen, vagy az érkezéskor vízumot kapva beutazni. A magyar útlevél a tizedik helyen, de az abszolút nyertesek is csak 10 országgal többet kereshetnek fel előzetes ügyintézés nélkül.

Sok ország, még több terület

Kinyílt a világ: míg a Kádár-korszakban még a kiutazás is körülményes volt és erősen limitált, ráadásul a szocialista blokkon kívül majdnem mindenhová vízum kellett, addig most már 180 ország áll nyitva előttünk. A szám elsőre talán túl magasnak is tűnik, hisz összesen elvileg kevesebb mint 200 teljesen független és elismert ország van, csakhogy vízum szempontjából más az adat: sok terület van, ahol az „anyaországétól” eltér a gyakorlat. A legjobb példa erre Hongkong, ahová szabadon utazhatunk, míg Kínába vízumra van szükségünk.

Az élboly

A szám ezzel együtt magas, igazán szabadon mozoghatunk, és ennek jelentőse különösen akkor látszik, ha összevetjük az abszolút nyertesekkel, Japánnal és Szingapúrral, amelyek 190 országgal vezetik a listát. Lemaradásunk igazán nem nagy hozzájuk képest, de lássuk, kik kerültek még be a lista élmezőnyébe.

A második helyen Dél-Korea, Finnország és Németország szerepel 188 országgal, a 3-5. helyeken pedig csupa EU-tag ország áll: Dánia, Olaszország és Luxemburg 187, Franciaország, Spanyolország és Svédország 186, Ausztria, Hollandia és Portugália 185 országgal.

Lecsúszott a két nagy

Érdekes módon a hatodik helyen van az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, noha a két nagy angolszász ország 5 éve még a lista élén szerepelt. Ugyanebbe a csoportba tartozik még Belgium, Kanada, Görögország, Írország, Norvégia és Svájc, mindannyiuk polgárai 184 országba utazhatnak szabadon.

Velünk együtt

183 országgal a hetedik helyen van Málta és Csehország, 182 országgal a nyolcadik Új-Zéland, közvetlenül előttünk pedig a kilencedik helyen 181 országgal Ausztrália, Litvánia és Szlovákia található. A mi csoportunkban még Izland, Észtország és Szlovénia kapott helyett.

Ha összegezzük, hogy kikkel vagyunk az élmezőnyben: velünk együtt 25 ország szerepel, amely az Európai Gazdasági Térség tagja, Európán kívül csak az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Szingapúr és Dél-Korea, vagyis a leggazdagabbak. A legnagyobb előrelépést az utolsó adatközlés óta az Egyesült Arab Emirátusok tette: öt helyet lépett előre a 15. helyre.

A túlsó vég

A lista másik vége is érdekes természetesen, hisz így megtudhatjuk, melyek a leginkább elzárt országok. Afganisztán utolsó helye 25 vízummentes országgal nem meglepő, ahogy Iraké vagy Szíriáé sem, 27, illetve 29 országgal. Ezek a leginkább háború, illetve inkább polgárháború által sújtott országok. 31 országgal Szomália és Pakisztán következik, 33-mal Jemen, 37-tel Líbia, Szudán és a Palesztin területek. 38 országba Nepál lakosai utazhatnak, 39-be Libanon és Észak-Korea polgárai (utóbbi esetében ennek nem sok jelentősége lehet a kiutazás lehetőségének korlátozott mivolta miatt: nagy többségük nem térne vissza, Dél-Koreába települne).

Nyitás minden irányban

Az index alakulása, az összességében növekvő számok azt mutatják, hogy egyre több ország tartja fontosnak a jó kapcsolatokat minél több országgal, amibe beletartozik a beutazás egyszerűsítése is. Ez egyrészt a gazdasági kapcsolatokat is javítja az adott országokkal, másrészt a turizmusra az országok többsége, mint kedvező gazdasági lehetőségre, bevételi forrásra tekint.